Temel çalışmasında tarihi mozaikler bulundu

Temel çalışmasında tarihi mozaikler bulundu
Sarayönü'ne bağlı Ladik mahallesinde inşaat alanında yapılan kazı çalışmalarında tarihi mozaik kalıntılarına ulaşıldı.Tarihi, roma dönemine kadar dayanan ve tarihte adı Laodicea Combusta olarak geçen Ladik mahallesinde,...

Sarayönü'ne bağlı Ladik mahallesinde inşaat alanında yapılan kazı çalışmalarında tarihi mozaik kalıntılarına ulaşıldı.

Tarihi, roma dönemine kadar dayanan ve tarihte adı Laodicea Combusta olarak geçen Ladik mahallesinde, yeni bir tarihi eser ortaya çıktı. Bir inşaat alanında yapılan kurtarma kazısında Roma dönemine ait olduğu tahmin edilen yaklaşık 2 bin yıllık bir mozaik bulundu. Üzerinde çiçek işlemeleri bulunan renkli mozaikler Konya Müzeler Müdürlüğü tarafından korumaya alındı.

Ladik mahallesinde 3'ncü derece sit alanı olan bir parsellerde müze denetiminde sondaj kazısı yapıldı. Çalışmalar kapsamında mozaik parçalarına rastlanınca müze denetiminde kurtarma kazısı başlatıldı. Yaklaşık 25 metrekarelik alan üzerinde yapılan kazıda yerin iki metre altında mozaik yapıya ulaşıldı. Üzeri tamamen açılan mozaik yapı Konya Müzeler Müdürlüğü tarafından korumaya alındı. Bunun yanı sıra kurtarma kazısının genişletilerek devam ettirilmesine karar verildi.

Çalışmaların devam ettiği 3'ncü derece sit alanının da 1'nci dereceye yükseltilmesi bekleniyor. Devam edecek olan çalışmalar kapsamında yeni tarihi eserlere ulaşılıp ulaşılamayacağı merakla bekleniyor.

Etiketler :