“Temiz Birey, Temiz Toplum” için farkındalık

“Temiz Birey, Temiz Toplum” için farkındalık
Sarayönü Mehmet Emine Akdoğan Anadolu Lisesi tarafından hazırlanan, Anadolu İmam Hatip Lisesi'nin ortağı olduğu ve Sarayönü Belediyesi'nin desteğiyle gerçekleştirilen “Temiz Birey, Temiz Toplum” projesinin tanıtım ve yaygınlaştırma...

Sarayönü Mehmet Emine Akdoğan Anadolu Lisesi tarafından hazırlanan, Anadolu İmam Hatip Lisesi'nin ortağı olduğu ve Sarayönü Belediyesi'nin desteğiyle gerçekleştirilen “Temiz Birey, Temiz Toplum” projesinin tanıtım ve yaygınlaştırma toplantısı düzenlendi. Toplantının ardından protokol üyeleri ile birlikte öğrenciler farkındalık oluşturmak için Tahir Çelik Caddesinde çöp toplama etkinliği gerçekleştirildi.

“Temiz Birey, Temiz Toplum” proje etkinliğine Kaymakam Tarık Bahadır, Belediye Başkanı Nafiz Solak, İlçe Jandarma Komutanı Teğmen Ahmet Sabırlı, İlçe Emniyet Amiri İhsan Ertuğrul katıldı.

Programda konuşan Mehmet Emine Akdoğan Anadolu Lisesi Müdürü Hacı Kerpiç, "Projemize ilçemiz okullarından ve ülkemizin faklı illerinden yaklaşık olarak kırk okul ortak olarak katılmıştır. Projemiz hedef kitle olarak 5-18 yaş gruplarını kapsamaktadır.

Projemiz toplumun temel taşı olan her bir bireyi önemseyerek toplumun vazgeçilmez değerlerinin önemini onlara bir kez daha hatırlatmayı ve çevre bilinci, kültürel ve manevi değerler konularında farkındalık oluşturmayı amaçlamaktadır. “Temiz Birey, Temiz Toplum” projemiz bireyden topluma hareketle çevre bilinci, doğayı koruma, saygı, sevgi, hoşgörü, doğruluk, vatanseverlik, yardımseverlik ve paylaşımcılık gibi kültürel ve manevi değerlerimiz ile ilgi farklı etkinlikler içermektedir.

Aslında projemiz ile üzerinde durmaya çalıştığımız bütün bu değer yargılarının daha çocukluktan itibaren aile ortamında oluştuğunu bilmekteyiz. Bizler “değerler eğitimi” kavramından daha çok “değerler ile eğitim” kavramının üzerinde durulması gerektiğine inanmaktayız. Özellikle okul öncesi ve ilkokuldan başlayarak değerler ile eğitim verilmesinin bireylerin doğru yönde gelişimine önemli derecede katkı sağlayacağı kanaatindeyiz." dedi.

Her ay ayrı bir etkinlik

Proje aşamaları hakkında sunum gerçekleştiren İngilizce Öğretmeni Mustafa Kozan ise hitabında, "Projemizde ilk olarak çevre bilinci, yaşadığı çevreyi temiz tutma, geri dönüşüm, atık pil konuları ile ilgili etkinlikler yaptık. Okulumuzun her katına geri dönüşüm kutuları ve belirli yerlere atık pil kutuları koyduk. Öğrencilerimizle birlikte panolar hazırladık ve rehberlik derslerinde öğrencilerimizi geri dönüşümün önemi hakkında bilgilendirdik.

Proje ortağı okullarımızda “Temiz Sınıfım, Temiz Okulum” etkinliği ile öğrencilerimiz ve öğretmenlerimiz hep birlikte sınıflardan başlayarak okulumuzda çevre temizliği yaptık ve öğrencilerimize yaşadığı alanları temiz tutmanın gerekliliğini hatırlatmaya çalıştık.

Aralık ayında temamız Sevgi ve Saygı idi. Okulumuzda ve ortak okullarda panolar hazırlandı. Öğrencilerle eba.gov.tr’den ilgili videolar rehberlik veya sosyal etkinlik derslerinde izlenerek görüş alışverişinde bulunuldu. İmkanı olan okullar huzurevi ziyaretleri gerçekleştirdi. Bazı ortaklarımız ise köy ve kasabalarında yaşlıları ziyaret ettiler.

Aralık ayında ayrıca Saygı kutusu etkinliği ile öğrencilerimiz sınıflarında en saygılı öğrenciyi kendi oylarıyla belirlediler. Sınıfın en saygılısı olarak seçilen öğrencilere sertifika vererek saygılı bir birey olmanın toplumdaki değerini vurgulamaya çalıştık.

Ocak ayında Doğruluk ve Dürüstlük temalı panolar hazırladık. Ayın ilk rehberlik dersinde yine bu değerlerle ilgi videolar izleyerek öğrencilerimizle fikir alışverişinde bulunduk.

Ayrıca okulumuzda “ Değerlerim” temalı kısa film yarışması düzenledik. Şubat ve Mart aylarında Adalet, Güven ve Vatanseverlik temalarını işledik. Öğrencilerimiz Afrin şehitleri ve bütün şehit aileleri için okulumuzda kermes düzenledi ve askerlerimize mektuplar gönderdi." şeklinde konuştu.

Proje kapsamında düzenlenen kısa film yarışmasında derece giren öğrencilere ödüllerinin verilmesinin ardından protokol üyeleri ve öğrenciler, güne özel kıyafetler ve pankartlarla farkındalık oluşturarak Tahir Çelik caddesinde çöp toplama etkinliği gerçekleştirdi.