Temizlik suyunuza ekleyin, mucizelere şahit olun!

Temizlik suyunuza ekleyin, mucizelere şahit olun!
İçeriğindeki yüksek asit oranı nedeniyle doğrudan mutfakta kullanılmayan beyaz sirke, temizlikte kadınların kurtarıcısı oluyor. İşte beyaz sirkenin hiç bilmediğiniz kullanım alanları…

Son dönemde kadınların temizlik için kullanmaya başladığı beyaz sirkenin sayısız faydası ortaya çıktı.

Doğal bir asit kaynağı olan beyaz sirke hem mutfakta hem de temizlikte kullanılır. Sağlık için de birçok faydası olan beyaz sirke, doğal bir hijyen kaynağı olarak tercih ediliyor. Kullanım alanı oldukça geniş bir yelpazeye sahip olan beyaz sirkenin kontrollü bir şekilde kullanılması da önemli.

Asetik asit ve sudan oluşan fermante bir sıvı olan beyaz sirke genellikle ev temizliğinde, turşu yapımında ve tarımsal faaliyetlerde kullanılıyor. Yemeklerde kullanıma uygun olmayan beyaz sirke, doğrudan kullanım yerine genellikle temizlikte kullanılıyor.

İşte beyaz sirkenin hiç bilmediğiniz kullanım alanları…
Kireç çözücü özelliğe sahip olan beyaz sirke kettle, çaydanlık ve ütü tabanı gibi kirecin sık rastlandığı yerlerde kullanılabiliyor. Bir kovaya döktüğünüz beyaz sirkeyi bez yardımıyla yüzeyleri silin. 10 dakika bekledikten sonra kireçli eşyaları bol suyla durulayın.

1 su bardağı beyaz sirke ve 1 su bardağı suyu karıştırın. Seyrelttiğiniz bu karışıma temiz bir bez batırın. Tüm yüzeyleri bu karışım ile silin. Ardından durulamayı veya nemli bez ile üzerinden tekrar silmeyi unutmayın.

TIKANAN LAVABOLARI BEYAZ SİRKE İLE AÇIN
Beyaz sirke, yüksek asidik özelliği sayesinde tıkanan lavaboların açılmasına yardımcı olabilir. Lavaboya 2 tatlı kaşığı karbonat dökün. Üzerine beyaz sirke ekleyerek köpürmesini sağlayın. Birkaç dakika bekledikten sonra, lavabo giderine 1 litre sıcak su dökün.

BULAŞIK MAKİNALARINDAKİ KÖTÜ KOKUYU ALIYOR
Bulaşık makinasının içine beyaz sirke ve su karışımından oluşan bir kap ekleyin. Makineyi boş haldeyken hızlı programda çalıştırın. Beyaz sirke, makinede biriken kireç ve kötü kokuları kısa sürede giderir. Ancak beyaz sirke, çok sık kullanılırsa makineye zarar verebilir. Bu yüzden 2-3 ayda bir kez uygulamanız yeterli olacaktır.

YÜZEYLERİ BEYAZ SİRKE İLE PARLATIN
Beyaz sirke, metal yüzeyler başta olmak üzere birçok yüzeyde parlatma özelliğine sahiptir. Beyaz sirke ve suyu karıştırın. Yüzeyleri bulaşık süngerinin yumuşak tarafı yardımıyla güzelce silin. Daha sonra temiz suyla durulamayı unutmayın.

Beyaz sirke asidik yapısıyla kötü kokuları kısa sürede yok eder. Hoş olmayan kokularla karşılaştığınızda beyaz sirkeyi bir kaseye koyun ve bu alanda bekledin. Sirke, kötü kokuları çekerek ortamın ferahlamasını sağlar.

HAŞEREYE SAVAŞ AÇIYOR
Özellikle havalar ısınmaya başladığında ortaya çıkan karınca ve böceklerden beyaz sirke yardımıyla kurtulabilirsiniz. Bir sprey şişesine eşit oranda beyaz sirke ve suyu alın. Şişeyi hafifçe çalkaladıktan sonra, böceklerin çıkabileceği alanlara sıkın. Özellikle tezgah altı, dolap altı, pencere kenarı gibi alanlara sıkarak karınca ve böceklerin içeri girmesini önleyebilirsiniz.

Kepek sorunuyla mücadele etmek için, beyaz sirkeden yardım alabilirsiniz. 1 çay bardağı beyaz sirkeyi, 4 su bardağı ılık suya ekleyin. Saçınızı şampuanlayıp yıkadıktan sonra, bu su ile durulayın. Ancak asidik yapısı sebebiyle bu işlemi 2 ayda bir olacak şekilde tekrarlayın. Aksi takdirde saçlarınız yıpranabilir. Sirkeli sudan sonra temiz suyla tekrar durulama yapmayı unutmayın.

Herhangi bir alerjiniz veya saç hastalığınız varsa, bu yöntemi uygulamayın.

BEYAZ SİRKENİN ZARARLARI
Doktorunuza danışmadan beyaz sirkeyi ağız yoluyla tüketmeyin, yiyecek ve içeceklere eklemeyin. Aksi takdirde mide yanması, mide bulantısı gibi sorunlarla karşılaşabilirsiniz.

Beyaz sirke, fazla asitli bir yapıda olduğu için ağızdan tüketilmeye uygun değildir. Tüketilmesi, diş minesini aşındırır ve çürümelere neden olur.

Ağız yoluyla tüketilmesi halinde boğaz yanması ve boğaz tahrişine yol açar.

Beyaz sirke, cilt maskelerine eklenmemeli ve cilde uygulanmamalıdır. Ciltte kızarıklık, tahriş ve kaşıntılara sebep olabilir.

Beyaz sirke ilaçlarla etkileşime girebildiği için, tüketilmesi halinde ciddi yan etkilere yol açabilir.

Hamilelik ve emzirme döneminde kullanılması kesinlikle önerilmez.

Not: Beyaz sirkeyi kullanmadan önce mutlaka doktorunuza danışın. Temizlik alanında kullanırken aşırıya kaçmamaya özen gösterin.

Kaynak:HABER MERKEZİ