Termiye şifa deposu

Termiye şifa deposu
Havaların soğumasıyla birlikte kış aylarının vazgeçilmezi olan termiye de tezgahlardaki yerini aldı. Birçok hastalığın önüne geçen termiye soğuk kış aylarında vatandaşın hem sağlığına hem de zevkine hitap ediyor.Eski...

Havaların soğumasıyla birlikte kış aylarının vazgeçilmezi olan termiye de tezgahlardaki yerini aldı. Birçok hastalığın önüne geçen termiye soğuk kış aylarında vatandaşın hem sağlığına hem de zevkine hitap ediyor.

Eski çağlardan beri bilinen Termiye Akdeniz bölgesi ve Ortadoğu'da acı bakla olarak biliniyor. Termiyenin faydaları ise saymaklar bitmiyor. Üstelik fiyat olarak vatandaşı zor duruma sokmuyor. Termiyenin kilosunu 3TL'den almak mümkün. Vitamin, protein ve mineral açısından yüksek olan termiye, vücuda birçok açıdan fayda sağlıyor. İçerisinde çinko, kalsiyum, demir, potasyum ve manganez mineralleri bulunduran termiye en çok bilinen faydası ise sindirim sistemine destek sağlaması. İçerdiği yüksek protein sayesinde özellikle et yemeyenler için benzersiz bir gıda olan termiye soğuk kış aylarının gelmesiyle birlikte ilçe pazarındaki tezgahlarda yerini aldı. Konya'nın Beyşehir, Seydişehir ve Doğanhisar ilçelerinde yoğun olarak yetiştirilen termiyeye vatandaş yoğun ilgi gösteriyor. Uzun yıllardan bu yana termiye satışı yapan tezgahtar Mehmet Çalışkan, havaların soğumasıyla birlikte termiye satışlarında artış yaşandığını belirtti. Çalışkan,"Termiye yazın yetişir, kışın satılır. 12 ay tüketilebilir ama sıcakta çabuk bayatladığı için genellikle kış aylarında satılır" dedi.

Lezzeti ayrı, faydası ayrı

Termiyenin bir çok hastalığa iyi geldiğini belirten Çalışkan, termiyenin faydalarını şöyle saydı:"Vitamin, protein ve mineral açısından yüksek olan termiye, vücuda birçok açıdan fayda sağlar. En çok bilinen faydası sindirim sistemine olan desteğidir. Termiye çeşitli rahatsızlıklar sonucu zayıflamış, bitkin düşmüş hastaların kilo almasını sağlayabilir. Termiye iştahımızı açtığı gibi kilo almamıza da neden olabilir. Yumurta ve et yerine alternatif oluşturarak vücudun pek çok açıdan fonksiyonlarını desteklemektedir. Termiye gözümüzün güçlenmesini sağlar. Termiye idrar yolunu da temizler. Termiye böbrek taşlarımızı idrar yolu ile atmamıza yardımcı olur. Nefes darlığı olan hastalarda termiye nefes darlığına iyi gelmektedir. Aynı zamanda basura iyi gelmektedir. Romatizma veya siyatik den ötürü ağrılarınız varsa termiye bu ağrıları düşürür."