TOKİ için merak edilenler!

TOKİ için merak edilenler!
Sarayönü'nde yaklaşık 900 daireden oluşan 3'ncü Etap TOKİ konutlarının geçtiğimiz hafta içerisinde kurasının çekilmesinin ardından hak sahibi olan veya olmayanların aklında birçok soru işareti meydana geldi.Geçtiğimiz hafta...

Sarayönü'nde yaklaşık 900 daireden oluşan 3'ncü Etap TOKİ konutlarının geçtiğimiz hafta içerisinde kurasının çekilmesinin ardından hak sahibi olan veya olmayanların aklında birçok soru işareti meydana geldi.

Geçtiğimiz hafta Pazartesi günü, Sarayönü Belediye Düğün Salonu'nda TOKİ yetkilileri ve Altınekin Noteri tarafından 853 hak sahibinin kuraları çekildi. Kurada kimi hak sahiplerine zemin kat veya son kat çıkarken, kimi hak sahiplerine ara katlar çıktı. Kurada kendisine zemin kat çıkan hak sahipleri, evini becayişle değiştirebilmek için hummalı bir çalışma başlattı.

Öte yandan kuraların çekilmesi ile birlikte ödenecek peşinatlar ve ödeme tarihi gündeme otururken, belirsizlik durumu hak sahiplerini rahatsız etti. TOKİ Başkanlığı, kurların çekilmesinin ardından peşinat ödemelerinin Şubat ayı içerisinde alınmasını ve sözleşmelerin imzalanmasını planladı. Sarayönü'nde daha önceki TOKİ projelerinde teslimatta peşinat ödemesi yapılmasından dolayı kendisini dairelin teslimat dönemine göre ayarlayan hak sahipleri hazırlıksız yakalandı.

Öteleme girişimleri başlatıldı

Hak sahiplerinin mağdur olmaması için girişim başlatan Sarayönü Belediye Başkanı Nafiz Solak, peşinat ödemelerinin ötelenmesi için TOKİ Başkanlığı'na müracaatta bulundu. Konu hakkında bilgi veren Başkan Nafiz Solak, yaptığı açıklamada, "TOKİ'de normal prosedür, kuraların ardından peşinatların yatırılıp sözleşmelerin imzalanmasıdır. Biz kuraların daha önce olduğu gibi bitişe yakın bir tarihte çekilmesini bekliyorduk. Kuralar şimdi çekildiği için peşinatların Şubat ayı içerisinde yatırılması ve sözleşmelerin imzalanması gerekiyor. Bu tarihi ötelemek için milletvekillerimizle görüşerek bilgilendirme yaptık. Bunun yanı sıra TOKİ Başkanlığı'na öteleme için talep yazısı gönderdik. Bölgenin geçimini tarım ve hayvancılıkla sağladığını ve harman döneminin Temmuz-Ağustos ayı olduğunu belirterek, ödemelerin yaz aylarına alınması için talep yazısı yazarak müracaatta bulunduk. Hem biz, hem milletvekillerimiz, ödemelerin ötelenmesi için çalışıyoruz." dedi.

3+1 konutların peşinatı

TOKİ konutlarında 3+1 dairelerin fiyatları, kat ve cephesine göre 141 bin 864 TL ile 168 bin 197 TL arasında değişiyor. Dairelerin peşinatları ise 14 bin 186 TL ile 16 bin 820 TL aralığında bulunuyor. Müracaatta 6 bin lira yatıran hak sahipleri, 6 bin lira düşüldükten sonra kalan kısmı bankaya yatırarak sözleşme imzalayacak. Yani en düşün peşinat 8 bin 168 TL, en yüksek peşinat 10 bin 820 TL olacak. Bu tutarın üzerine ayrıca KDV, damga vergisi, banka komisyonu ve deprem sigortası eklenecek. Yani hak sahipleri, peşinatın yanı sıra yaklaşık 2 bin lira daha ödeme gerçekleştirecek. 3+1 dairelerin başlangıç taksitleri kat ve cephesine göre 1.063 TL ile 1.261 TL arasında değişiyor. Peşinatı, belirlenen alternatifler üzerinden daha yüksek yatıran hak sahipleri, vadeyi uzatıp taksit tutarlarını düşürebilecek

2+1 konutların peşinatı

2+1 dairelerin fiyatları ise yine kat ve cephe farkına göre 89 bin 950 TL ile 105 bin 497 TL arasında değişiyor. Müracaatta 4 bin lira yatıran hak sahipleri, 4 bin lira düşüldükten sonra kalan kısmı bankaya yatırarak sözleşme imzalayacak. Yani en düşün peşinat 6 bin 794 TL, en yüksek peşinat 8 bin 660 TL olacak. Bu tutarın üzerine ayrıca KDV, damga vergisi, banka komisyonu ve deprem sigortası eklenecek. Yani hak sahipleri, peşinatın yanı sıra yaklaşık 1.500 lira daha ödeme gerçekleştirecek. 2+1 dairelerin başlangıç taksitleri kat ve cephesine göre 439 TL ile 515 TL arasında değişiyor. Peşinatı, belirlenen alternatifler üzerinden daha yüksek yatıran hak sahipleri, vadeyi uzatıp taksit tutarlarını düşürebilecek.

Daire değiştirme nasıl olur?

Kuralar çekildikten sonra ara katlara sahip olan hak sahipleri sevinirken, zemin kata çıkanlar burukluk yaşadı. Kendisine zemin kat çıkan hak sahipleri daire değişimi için araştırmalara başladı. Bu kapsamda 2+1 daire sahibi, yine 2+1 daire sahibiyle değişim yapabiliyor. 3+1 daire sahipleri ise 3+1 daire sahipleri ile değişim yapabiliyor. Değişimi yapılacak dairelerin aynı binada veya farklı binada bulunması fark etmiyor. Dairelerini değiştirmek isteyen hak sahiplerinin sözleşme zamanında karşılıklı gönüllülük çerçevesinde bunu bankaya beyan ederek sözleşme imzalaması gerekiyor.

Boş evler ne olacak?

Hak sahiplerinin kuralarının çekilmesinin ardından 25 adet 2+1 daire, 5 adet 3+1 daire boş kaldı. Boş kalan dairelerin akıbeti sözleşmelerin imzalanmasının ardından belli olacak. Sözleşme yapmayan ve hak kaybına uğrayan vatandaşların olması durumunda boş evlerin sayısında artış meydana gelebilir. Sözleşmelerin imzalanmasının ardından boş daire sayılarının netleşmesi ile birlikte TOKİ tarafından satış yöntemi ilan edilecek. Daha önce boş kalan daireler ilgili banka tarafından kuraya tabi tutulmadan gelen talebe göre satışa sunulmuş, daire almak isteyenler banka önünde sabahlamıştı.

Etiketler :