TOKİ sözleşmeleri Perşembe başlıyor

TOKİ sözleşmeleri Perşembe başlıyor
Sarayönü'nde yaklaşık 900 daireden oluşan 3'ncü Etap TOKİ konutlarında iki hafta önce kuraların çekilmesinin ardından, gayrimenkul satış sözleşmeleri 1 Şubat tarihinden itibaren imzalanmaya başlayacak. 23 Şubat'a kadar devam...

Sarayönü'nde yaklaşık 900 daireden oluşan 3'ncü Etap TOKİ konutlarında iki hafta önce kuraların çekilmesinin ardından, gayrimenkul satış sözleşmeleri 1 Şubat tarihinden itibaren imzalanmaya başlayacak. 23 Şubat'a kadar devam edecek sözleşme döneminde, Ziraat Bankası Sarayönü Şubesi'ne başvurması gereken hak sahipleri, peşinatın kalan bölümünü yatırarak sözleşmesini imzalayacak.

Sarayönü 3'ncü etap TOKİ konutlarında kuraların erken çekilmesi vatandaşta sevince neden olurken, akabinde sözleşme sürecinin başlaması hak sahiplerinin hazırlıksız yakalanmasına neden oldu. Daha önceki etaplarda olduğu gibi kendisini evlerin teslimat dönemine göre hazırlayan hak sahipleri, peşinatları denkleştirmenin derdine düştü. Sarayönü Belediye Başkanı Nafiz Solak'ın, sözleşmelerin ötelenmesi için gerçekleştirdiği girişimlere rağmen, TOKİ Başkanlığı programından sapmadı.

Perşembe günü başlayacak sözleşme süreci kapsamında peşinatları ile Ziraat Bankası Sarayönü Şubesi'ne başvurması gereken hak sahipleri sözleşmeleri imzalayarak evlerini teslim alacakları günü bekleyecek.

Hak sahiplerinin aklını kurcalayan en önemli sorulardan bir tanesi is taksitlerin ne zaman başlayacağı. Alt gelir grubu konut olan 2+1 dairelerin taksitleri dairelerin teslimatından sonra başlayacak. Taksitler her yılın Ocak ve Temmuz aylarında olmak üzere yılda iki kez, bir önceki 6 aylık dönemdeki memur maaş artış oranı, ÜFE ve TÜFE oranlarından en düşük olana göre arttırılacak. Özel şartlarla yapıldığı için 2+1 dairelerin satışı, borç bitinceye kadar mümkün olmayacak. 2+1 dairelerde oturmadığı veya kiraya verdiği tespit edilen hak sahiplerinin sözleşmesi fesih edilerek evleri elinden alınacak.

3+1 dairelerin sahipleri ise sözleşme tarihinden 4 ay sonra yani Haziran'da taksitleri ödemeye başlayacak. Temmuzda ise 3+1 dairelere ilk dönemsel artış yansıtılacak. Artışlar yılda iki kere memur maaş artış oranına göre zamlanacak. Öte yandan 3+1 daireleri bir yıl sonra satılabilmek mümkün olacak.

Becayiş sözleşmede olacak

Dairelerini becayiş yani karşılıklı konut değiştirme yoluyla değiştirmek isteyen hak sahiplerinin sözleşme zamanında karşılıklı gönüllülük çerçevesinde bunu bankaya beyan ederek sözleşme imzalaması gerekiyor. Bu kapsamda 2+1 daire sahibi, yine 2+1 daire sahibiyle değişim yapabiliyor. 3+1 daire sahipleri ise 3+1 daire sahipleri ile değişim yapabiliyor. Değişimi yapılacak dairelerin aynı binada veya farklı binada bulunması fark etmiyor.

2+1 konutların peşinatı

2+1 dairelerin fiyatları ise yine kat ve cephe farkına göre 89 bin 950 TL ile 105 bin 497 TL arasında değişiyor. Müracaatta 4 bin lira yatıran hak sahipleri, 4 bin lira düşüldükten sonra kalan kısmı bankaya yatırarak sözleşme imzalayacak. Yani en düşün peşinat 6 bin 794 TL, en yüksek peşinat 8 bin 660 TL olacak. Bu tutarın üzerine ayrıca KDV, damga vergisi, banka komisyonu ve deprem sigortası eklenecek. Yani hak sahipleri, peşinatın yanı sıra yaklaşık 1.500 lira daha ödeme gerçekleştirecek. 2+1 dairelerin başlangıç taksitleri kat ve cephesine göre 439 TL ile 515 TL arasında değişiyor. Peşinatı, belirlenen alternatifler üzerinden daha yüksek yatıran hak sahipleri, vadeyi uzatıp taksit tutarlarını düşürebilecek.

3+1 konutların peşinatı

TOKİ konutlarında 3+1 dairelerin fiyatları, kat ve cephesine göre 141 bin 864 TL ile 168 bin 197 TL arasında değişiyor. Dairelerin peşinatları ise 14 bin 186 TL ile 16 bin 820 TL aralığında bulunuyor. Müracaatta 6 bin lira yatıran hak sahipleri, 6 bin lira düşüldükten sonra kalan kısmı bankaya yatırarak sözleşme imzalayacak. Yani en düşün peşinat 8 bin 168 TL, en yüksek peşinat 10 bin 820 TL olacak. Bu tutarın üzerine ayrıca KDV, damga vergisi, banka komisyonu ve deprem sigortası eklenecek. Yani hak sahipleri, peşinatın yanı sıra yaklaşık 2 bin lira daha ödeme gerçekleştirecek. 3+1 dairelerin başlangıç taksitleri kat ve cephesine göre 1.063 TL ile 1.261 TL arasında değişiyor. Peşinatı, belirlenen alternatifler üzerinden daha yüksek yatıran hak sahipleri, vadeyi uzatıp taksit tutarlarını düşürebilecek.

Etiketler :