TOKİ teslimatları sancılı başladı

TOKİ teslimatları sancılı başladı
Sarayönü 3. Etap TOKİ konutlarının teslimatları 2 Eylül'den bu tarafa devam ediyor. Günde iki blok teslim eden yüklenici firma hak sahipleri ile daireleri kontrol ettikten sonra problem çıkmazsa anahtar teslimatını gerçekleştiriyor.Dairesini...

Sarayönü 3. Etap TOKİ konutlarının teslimatları 2 Eylül'den bu tarafa devam ediyor. Günde iki blok teslim eden yüklenici firma hak sahipleri ile daireleri kontrol ettikten sonra problem çıkmazsa anahtar teslimatını gerçekleştiriyor.

Dairesini teslim alan hak sahiplerinin en büyük problemi ise henüz elektrik ve su aboneliklerinin yapılamaması. Müteahhit firma, MEPAŞ ve KOSKİ arasında kalan daire sahiplerinin mağduriyetleri henüz çözüme kavuşmazken, bir taraftan da teslimattan önce banka ödemesi sırasında alınan 750 liralık ek ödeme kafaları karıştırıyor.

Sarayönü'nde inşa edilen 3. Etap TOKİ konutlarında hak sahibi olan vatandaşlar aylar süren bekleyişin ardından dairelerini teslim alıyor.

Günde iki blok teslim edilirken, hafta içi her gün kendilerine belirlenen günde bankaya giderek gerekli ödemeleri yapan vatandaşlar, istenen evraklarla birlikte şantiyeye giderek anahtarını teslim alıyor. Yüklenici firma görevlileriyle dairelerini gezen ev sahipleri, önemli bir eksiklik olmaması durumunda küçük sorunları görevlilere daha sonra yapılması için not ettirerek evine kavuşuyor.

Bunların yanında vatandaşlar bazı problemlerle de karşı karşıya kalıyor. Elektrik ve su aboneliklerinde yaşanan problemin yanı sıra bankada çıkan 750 liralık ek ödemeden rahatsız olan vatandaşlar, mağdur olduklarını belirtiyorlar.

Abonelikler yapılamıyor

Evlerini teslim alan vatandaşlar bir an önce taşınabilmek için dairelerini temizlemek isterken, elektrik ve su aboneliklerinin yaptırılamaması vatandaşları mağdur ediyor. Müteahhit firma, MEPAŞ ve KOSKİ arasında kalan hak sahipleri, sıkıntıların bir an önce çözüme kavuşturulmasını bekliyor. Elektrik aboneliğini yaptırmak için Mepaş'a giden vatandaşlar, henüz gerekli resmi işlemlerin yapılmadığını dolayısıyla abonelikleri gerçekleştiremediklerini belirtirken, Koski, müteahhit firmanın borcu olduğu için abonelikleri gerçekleştirmediklerini söylüyor. Müteahhit firma yetkilileri ile görüşen vatandaşlar ise işlemlerin ve sorumlulukların yerine getirildiğini belirterek problemin kendilerinden kaynaklanmadığını ifade ediyor. Bu söylemler arasında kalan daire sahipleri ise çaresizlik içinde taşıma su ile dairelerini temizlemeye çalışıyor.

Ek ödeme kafaları karıştırdı

Abonelik problemlerinin yanı sıra teslimattan önce bankada gerçekleştirilen ödemeye ek olarak çıkan 750 liralık aidat ödemesi, hak sahiplerinin kafasını karıştırırken, hesapta olmayan bu ödeme vatandaşların canını da sıkıyor.

Teslimatlar başlamadan önce TOKİ tarafından yapılan duyuruda, Ziraat Bankası'na daire değerinin yüzde 1'i, 200 lira deprem ve konut sigortası ve 632 lira doğalgaz bağlantı bedeli yatırıldıktan sonra evlerin teslim alınacağı söylenmişti. Teslimatların başladığı gün hak sahiplerinden 750 liralık bir ek ödeme istenmesi büyük rahatsızlığa neden oldu. Ortalama 1800 lira ödemeyi bekleyen vatandaşlara, 750 liralık bu ek ödeme gerçekleştirilmeden teslimatların yapılmayacağı belirtildi.

Abonelikler ve genel giderler için

Teslimatlar öncesinde TOKİ tarafından oluşturulan site yönetiminden edinilen bilgiye göre bu ek ödemenin ortak kullanım abonelikleri ve genel giderler için kullanılacağı öğrenildi. Site yönetiminde yer alan muhasebe ve halka ilişkiler sorumlusu Seyit Ali Kalkan yaptığı açıklamada, "300 dairenin üzerinde merkezi ısıtma sistemi bulunan sitelerde, site yönetimi oluşturulması kanunlarda yer aldığı için burada da bu site yönetimi oluşturuldu. Vatandaşlarımızın kafalarını karıştıran bu 750 liralık ek ödeme abonelikler ve diğer giderler için kullanılacak. Bankada açılan hesapta toplanan para şeffaflık içerisinde yine daire sahiplerimiz için harcanacak. Merkezi ısıtma sisteminin aboneliği için her bir daire sahibi adına Enerya'ya 460 lira depozito yatırılacak. 75 lira doğalgaz kullanım avans bedeli olarak kasada saklanacak. Ortak elektrik ve ortak su abonelikleri gerçekleştirilecek. Binaların temizlik ve diğer giderleri yine bu ücret içerisinden karşılanacak. Bunun yanı sıra yönetimin kullanacağı demirbaşlar alınacak. 750 liranın yanı sıra bu aidatın ikinci taksiti 160 lira olarak ekimde alınacak. 3+1 dairelerin avans bedelinin ilk taksiti ise 1,135 lira olacak. İkinci taksitte 385 lira alınacak. Her ay düzenli olarak ödenecek aidatların ise 105 lira olmasına karar verildi." dedi.