
Namık CEYHAN
TOPRAKLA SÖYLEŞTİM: BAKIN NE DEDİ:
Hiç düşündünüz mü; Toprak nedir?
Toprak ayaklarımız alında her gün çiğneyip geçtiğimiz, yeryüzünü kaplayan bir kara parçası mıdır?
Tabii ki toprak, Literatürde bu şekilde tanımlanabilir: Kayaların ve organik maddelerin fiziksel parçalanma ve kimyasal olarak ayrışması sonucunda oluşan, içerisinde hava, su ve mikroorganizmalar içeren geniş bir canlılar topluluğu; bitkilere durak yeri ve besin kaynağı olan ve katı yer kabuğunun en üst kısmını saran doğal, dinamik bir yapıdır. Toprak sadece bu mudur?
Peki, Ünlü şair Necmettin Halil ONAN’ın kaleme aldığı şiirinde belirtildiği gibi:
“Dur yolcu, bilmeden gelip bastığın, Bu toprak, bir devrin battığı yerdir”
Dizelerinde sözü edilen toprağın gerçek manasını anlamak için elime bir avuç toprak aldım ve sordum? İşte söyleşimiz;
-Toprak sen nesin?
- Bak oğul; Sen hiç Çanakkale’ye gittin mi? “Çanakkale Geçilmez!” diye haykıran Mehmetçik anıtını gördün mü? Son Er ve Subayına kadar Şehit Olmuş 57. Alay’a Ait Anıt Mezarlığı ziyaret ettin mi? Seyit Onbaşı’nın taşıdığı mermiyi gördün mü? Düşmanlarını bile huzurla bağrına basan o toprakların havasını kokladın mı?
- Evet, bu şerefe nail oldum elhamdülillah, inşallah herkese nasip olur, özellikle de geleceğimizin sahibi gençlerimiz, çocuklarımız mutlaka buraları görmeli ve o havayı yaşamalı.
-O halde “Toprak, uğruna kan dökülüp can verilen, “VATAN” adı altında bayraklaşmış ulusal ve kutsal bir varlıktır.
-Peki, hepiniz nereden geldiniz ve nereye gideceksiniz?
-İnancımıza göre topraktan geldik ve neticede toprağın misafiri olacağız, inşallah.
-Toprağa giderken hiç ayrım yaptığımı gördünüz mü? Ne olursanız olun, beyaz örtünüz ile herkesi kabul ediyor ve sonsuza kadar misafir ediyorum, değil mi?
-Evet, Hz Mevlana ondan “Tevazu ve Alçak Gönüllülükte Toprak Gibi Ol” diye söylemiş.
-O halde, neticede hepiniz benim misafirim olacağınıza göre: Toprak, ölümün sessizliğini ebedileştirmek (sonsuza dek sürdürmek) için yer küremiz üzerine giydirilmiş mantodur.”
-Allah (c.c) hepimize bu mantoyu hayırlısından giymeyi nasip etsin, inşallah.
-Peki büyük halk ozanı Aşık Veysel, bizim için ne diyor?
“Dost dost diye nicesine sarıldım. Benim sadık yârim kara topraktır” diye türküsü bile var.
-Evet, biz topraklar nankör değiliz, siz ne ekerseniz onu biçersiniz, biz hep üretiriz, o nedenle çoğunuz bize “TOPRAK ANA” diye seslenir.
-Kusura bakma Toprak Ana; meğer bizim hayatımızda ne kadar önemlisin? Ondan ilgili Kamu spotlarında “TOPRAK YOKSA HAYAT YOK” diyor.
-Tabii ben varsam; Toprak varsa hava var, su var, besinler var yani Toprak varsa Hayat var. Gördüğünüz gibi ben sizin için her şey yapıyorum da; PEKİ YA SİZ BENİM İÇİN NE YAPIYORSUNUZ?
Bu soru karşısında durdum kaldım. Dilim damağıma yapıştı, ne diyeceğimi bilemedim. Avucumun içindeki topraktan utandım, sustum, ne diyeceğimi bilemedim. “Ne olur bizi affet” kelimesi dilimden döküldü. Ardından sıraladım:
Seni erozyon nedeniyle sele ve yele verdiğimiz için. Verimli tarım topraklarını imara açtığınız ve yabancılara sattığımız için. Atalarımızın kanlarıyla ve canlarıyla kazandığı ve bizlere emanet ettiği kutsal vatan toprakların kıymetin yeterince bilemediğimiz için. Özür diledim.
Sonra onu öpüp yavaşça yere bıraktım. O anda Aziz Atatürk’ün şu sözleri aklıma geldi ve haykırdım:
“YURT TOPRAĞI! SANA HER ŞEY FEDA OLSUN. KUTLU OLAN SENSİN. HEPİMİZ SENİN İÇİN FEDAÎYİZ."
Kalın sağlıcakla.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.