Tüketici frene bastı! 21 ay sonra bir ilk

Tüketici frene bastı! 21 ay sonra bir ilk
Otomobil ve hafif ticari araç pazarında Ağustos 2022'den bu yana ilk kez düşüş yaşadı. Peki, daralan pazarda nisan ayında en çok hangi markalar tercih edildi? İşte ayrıntılar...

Otomotiv Distribütörleri ve Mobilite Derneği (ODMD) Nisan ayına ilişkin otomobil satış verilerini açıkladı. Rakamlar, satışların 21 ay sonra ilk kez gerilediğini ortaya çıkardı.

ODMD tarafından açıklanan verilere göre, Nisan 2024'te otomotiv pazarı bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 22.3 azalarak 75 bin 919 adet kaydedildi. Otomobil pazarındaki daralma yüzde 20,61 olurken, hafif ticari araç pazarında daralma ise yüzde 28,6 oranında gerçekleşti. Rakamların düşmesinde, 31 Mart itibarıyla kredi koşullarının daha da zorlaşması etkili oldu.

Otomotiv pazarında aylık oranda en son düşüş Ağustos 2022'de yaşanmıştı. Bu durum, sektördeki durgunluğun ve talepteki azalışın belirgin bir göstergesi olarak değerlendiriliyor.

Diğer yandan, pazarı ayakta tutması beklenen filo satışları ise, krediye ulaşımda yaşanan güçlükler ve kredi faizlerinin yüksek olması sebebiyle beklenen performansın altında seyrediyor.

Haziran ayının ise Kurban Bayramı sebebiyle yine ‘kısa ay’ olacağı belirtilirken, okulların kapanması ve tatil planlarıyla birlikte de Nisan ayına benzer bir şekilde düşüş yaşanacağı öngörülüyor.

BAKANLIKTAN YENİ DÜZENLEME YAPACAK
Öte yandan Ticaret Bakanlığı otomobil piyasasındaki yüksek fiyatların önüne geçmek için yeni bir düzenlemeye geçiyor.

Yapılan düzenleme beraberinde zamdan, ön ödeme sınırına, ikinci el satışlarından teslim süresine kadar değişiklikler getirecek.

Ayrıca, araçlar bayiye teslim edildikten sonra zam yapılmasının önüne de geçilecek.

Kaynak:HABER MERKEZİ