Tüketiciler 2018'de haklı bulundu

Tüketiciler 2018'de haklı bulundu
Sarayönü Kaymakamlığı Tüketici Sorunları Hakem Heyeti, 2018 yılında gelen 194 şikayet dosyasının tamamını karara bağladı. Bu şikayetlerin en büyük bölümünü oluşturan sektör, perakende ticaret sektörü olurken, hakkını...

Sarayönü Kaymakamlığı Tüketici Sorunları Hakem Heyeti, 2018 yılında gelen 194 şikayet dosyasının tamamını karara bağladı. Bu şikayetlerin en büyük bölümünü oluşturan sektör, perakende ticaret sektörü olurken, hakkını arayan genelde erkekler oldu.

Sarayönü'nde Tüketici Sorunları Hakem Heyeti 194 şikayetten 194 şikayet dosyasını karara bağladı. 194 şikayetin çok büyük bir bölümü erkekler tarafından yapıldı. Sektör bazında abonelik hizmetleri ile ilgili 25, finansal hizmetlerle ilgili 40, perakende ticaret sektörü ile ilgili 127, ulaşım, sağlık hizmetleri ile ilgili 2 şikayet oldu. Karara bağlanan 194 şikayetten 172'sinde tüketici şikayeti ve talebi haklı bulunurken, 22 şikayet ve talep tüketici aleyhine sonuçlandı.

Sarayönü Kaymakamlığı Tüketici Hakları Birimi Personeli Kamil Ülker, vatandaşların ayıplı veya kusurlu mal ve hizmet alımında yaşadığı mağduriyetleri çözüme kavuşturabilmelerine yardımcı olmak amacıyla, tüketici hakem heyetinin çalışma usul ve esaslarını anlattı.

Ülker vatandaşlara yönelik yaptığı açıklamada, "Satın aldığınız herhangi bir mal veya hizmetin ayıplı, kusurlu olduğunu fark ettiğinizde, öncelikle o mal veya hizmeti aldığınız satıcı veya sağlayıcı ile görüşmeniz gerekir. Sorun çözülemiyor ve karşı taraf yükümlülüğünü yerine getirmiyorsa firma yetkilileri ile görüşmekte fayda vardır. Bu tür görüşmelerde yasal haklarınızın, malın iadesi, malın yenisi ile değiştirilmesi, malın tamiri veya malın özrü kadar değerinden indirilmesini istemek olduğun bilin. Bu haklardan birini tercih ettiğinizi belirtin. Her şeye rağmen sonuç alamadıysanız mal ya da hizmeti satın aldığınız yerde bulunan tüketici sorunları hakem heyetlerine veya tüketici mahkemesine başvurmalısınız." dedi.

Haklarınızı arayın!

Başvurunun nasıl gerçekleştirilebileceğini konusuna değinen Ülker, "Şikayet konusunu içeren dilekçe ve ekinde konuya ait belgelerle(fatura, satış fişi, garanti belgesi, sözleşme vb.) bizzat veya posta yoluyla başvuruda bulunabilirsiniz. Yazılı dilekçenizde satın aldığınız mal veya hizmetin ne olduğunu, özelliklerini, malın ne zaman teslim edildiğini ya da hizmetin ne zaman nerde verildiğini, ne kadar para ödendiğini, sorunun ne olduğunu, satıcı veya sağlayıcıya durumu ilettiğinizde neler olduğunu, ne yapılmasını istediğinizi anlatın." şeklinde konuştu.

Başvurular ücretsizdir

Hakem heyetlerine yapılan başvurulardan herhangi bir ücret alınmadığını anlatan Kamil Ülker, şunları söyledi: "Tüketicilerin her ne şekilde olursa olsun satın aldığı tüm perakende ürün, tüketici kredileri, eşya, mal, abonelik hizmetleri ve benzeri ürünlere ait faturalarını mutlaka almaları gerekiyor. Alınan ürünlerde sonradan ortaya çıkan uyuşmazlık ve konularda Sarayönü İlçe Tüketici Hakem Heyetine danışılarak bilgi alınması veya müracaat edilmesi sonucu tüketicilere sorunlarının çözümünde yardım sağlanabilir."