Turan, ekim dönemini değerlendirdi

Turan, ekim dönemini değerlendirdi
Sarayönü’nde tarım alanlarının ekim çalışmaları devam ediyor. Çiftçiler bir yandan tarlalarında mesai yaparken, bir yandan da yağmur yağmasını bekliyor. Girdi maliyetleri ise çiftçilerin belini büküyor.Ekim dönemini değerlendiren...

Sarayönü’nde tarım alanlarının ekim çalışmaları devam ediyor. Çiftçiler bir yandan tarlalarında mesai yaparken, bir yandan da yağmur yağmasını bekliyor. Girdi maliyetleri ise çiftçilerin belini büküyor.

Ekim dönemini değerlendiren tarım teknisyeni Halil İbrahim Turan, bölge genelinde %80 kıraç alanda tarım yapıldığını söyledi.

Genellikle 15 Eylül ile 20 Ekim arasında ekim gerçekleştirildiğini anımsatan Turan, “Bu mevsimde şayet tohum yatağı hazırlanmış ve gübresi, tohumu hazırlanmış hububatlar ekimi yapıldığı zaman, bu dönemde de bir yağış aldı ise tava ekim her zaman avantajlıdır. Bu sene şu ana kadar lokal bir yağış aldık. Alatav probleminden korkuyoruz. Tam tavlı olmayıp bitkilerin istifade ederek kök salması ve kuraklığın devam etmesi neticesinde toprakta patlayan tohumlar patlarlar.” Diye konuştu.

Kış soğuklarından önce hububat çıkışlarının tamamlanmasının önemli olduğuna değinen Turan, şöyle konuştu:

“Bizim arzu ettiğimiz durum hububatta Ekim ayı içerisinde ekilmiş olup, Kasım ayı sonuna doğru en az 15-20 cm çıkış yapmasıdır. Çıkış yaptıktan sonra riskin en az %30’u atlatılmış sayılır. Bundan sonraki evrelerde yağış ve ekolojik şartlar doğrudan etkilidir. Tabiki hastalıklarda etkilidir. Bizim bölgemizde mantar hastalıkları, kök çürüklüğü ve zabrus büyük oranda zarar vermektedir. Zabrus için ilaçlama mevcuttur. Hem tohum ilaçlaması hem de şayet arazi de görüldüğü zaman satıh mücadelesi olabilir. Bu ihmal edilmemelidir.

Hububat ekimi %95 seviyesinde gerçekleştirildi. Ancak pancar ekili, mısır ekili veya fasulye ekili olan yerlerde tohum yatağı hazırlanamadığı için henüz ekimi yapılamadı. Bunlarda önümüzde ki günlerde yapılmak üzere çiftçilerimiz hazırlık yapıyorlar. Tabiki gübre fiyatlarının da çok artmış olması gübre kullanımını olumsuz etkiledi. Hatırı sayılır oranda çiftçi gübre ile ekim yapmadı. Şayet yağışlar istenilen seviyede olursa üst gübre ile takviye edeceklerini belirttiler. Yağış çok önemli, zamanı da çok önemli yağışın. Ekim ayı içerisinde TAV yapan bir yağış olursa, ekinler için çok iyi olur.”