Turan, "gelişim çok güzel"

Turan, "gelişim çok güzel"
Tarım sektöründe faaliyet gösteren Ziraat Teknisyeni Halil İbrahim Turan, ekili tarlalardaki hububatın gelişim durumunu değerlendirdi.Gelişim açısından hububatların istenen seviyede olduğunu belirten Turan, bahar yağışlarının...

Tarım sektöründe faaliyet gösteren Ziraat Teknisyeni Halil İbrahim Turan, ekili tarlalardaki hububatın gelişim durumunu değerlendirdi.

Gelişim açısından hububatların istenen seviyede olduğunu belirten Turan, bahar yağışlarının istenen seviyede olması ile çiftçilerin çok güzel bir harman dönemi yaşayabileceğini söyledi.

Turan, yaptığı açıklamada, "Hububat ekim sezonu itibariyle Eylül sonu kurağa ve Ekim ortası yağışlardan sonra ekimi yapılan hububat normal çıkışını tamamladı. Kış sezonuna girerken perçin saldı, 5-10 cm yaprak çıkışını tamamladı. Hububat için arzu edilen bir ortam. Ancak Ekim ayı sonu ve Kasım'da ekilen hububatlar, soğukların başlamasıyla çıkışını yapamadı. Ancak bu haftaki kontrollerde Ocak ayının ılıman geçtiği için çıkış yapmakta ve perçin oluşturmakta olduğu görüldü." dedi.

Mevsim sıcaklıkları çok uygun

Tarlalarda olumlu yönde bir gelişme olduğunu ifade eden Halil İbrahim Turan, "Netice olarak hububatın genel durumu mevsim itibariyle çok iyi durumda. Toprak tavı iyi, çıkışlar tamamlanmış. Buna ek olarak iklim ılıman, yani 10 derece civarında bir sıcaklıkta seyrettiği için hububat çalışıyor. Kök sistemi gayet güzel teşekkül etmiş. Taban gübresini kullanmış. Köklerde hastalık görülmedi. Don zararına da rastlamadık. Zabrus zararı da şimdilik görünmüyor." şeklinde konuştu.

Bahar yağışları çok önemli

Tüm ekolojik şartların hububatın lehine olduğunu belirten Turan, şunları söyledi: "İnşallah bu yıl hububatta çok güzel bir verim beklenmektedir. Ancak hububatta en önemli dönem Nisan-Mayıs kardeşlenme, Haziran ayı sapa kalkma dane oluşturma döneminde çok yağışa ihtiyacı bulunmaktadır. Bu aylarda da yağış yeterince yağarsa daha güzel olur. Esas bu aylarda hububatın yağışa ihtiyacı vardır. Şu an ve mevsim itibariyle hububatta olumsuz bir durum söz konusu değil."