Turan, "İndirimli ödemede son günler"

Turan, "İndirimli ödemede son günler"
Sarayönü Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı Müdürü Ahmet Turan, gelir testine başvuran ya da başvurmayan tüm genel sağlık sigortalılarının borçlarını, gecikme cezasız ve zamsız olarak ödeyebilmeleri için son 6 günü,...

Sarayönü Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı Müdürü Ahmet Turan, gelir testine başvuran ya da başvurmayan tüm genel sağlık sigortalılarının borçlarını, gecikme cezasız ve zamsız olarak ödeyebilmeleri için son 6 günü, yani bu ayın sonuna kadar süreleri olduğunu söyledi.

Genel Sağlık Sigortası prim borcu olan kişileri borcundan kurtulmak için tanınan süre 31 Aralık 2018'de doluyor. Borcunu bu tarihe kadar ödeyen vatandaşlar gecikme faizi ve cezası ödemeden borçlarından kurtulabilecek.

SYDV Müdürü Ahmet Turan yaptığı açıklamada, "Genel sağlık sigortası zorunlu hale getirildiğinden, herhangi bir sosyal güvencesi olmayan vatandaşlarımız ile herhangi birinin bakmakla yükümlü olduğu kişi olmayanların, gelir durumlarına göre 71,10 TL, 213,30 TL, 426,60 TL genel sağlık sigortası primi ödeyerek üç kategoriye ayrılıp genel sağlık sigortası primi ödemeleri gerekiyor idi. Bu karmaşık yapı 6824 sayılı Yasa ile değiştirildi." dedi.

Sorunların tek prim basamağı ile çözüldüğünü kaydeden Turan, "6824 sayılı Torba Yasa ile bu 3'lü yapı teke düşürülmüş ve tek prim basamağı uygulamasına geçilerek, tüm genel sağlık sigortalılarının 60,89 TL ödeyerek genel sağlık sigortası sisteminden yararlanabilmelerine imkan sağlanmıştır. Sadece 60,89 TL ödeyerek sigortalı ile birlikte bakmakla yükümlü olduğu eşi, çocukları ve anne/babası da sağlık yardımı alabilmekte, bakmakla yükümlü olduğu eşi, çocuğu ve anne/babası için ayrıca genel sağlık sigortası primi alınmamaktadır." şeklinde konuştu.

Geliri belli bir seviyenin altında olan vatandaşlara prim ödemesi çıkmadığını anlatan Turan şunları söyledi: "60,89 TL ödeyemeyeceğini beyan edenler ise Sosyal Yardımlaşma Vakıflarınca gelir testine tabi tutulmakta; asgari ücretin 1/3 den yani 676,50 TL den daha az geliri olduğu tespit edilenler ise prim ödemeksizin genel sağlık sigortasından yararlanabilmektedir."