Türkiye Rusya'dan şeker ithal etti!

Türkiye Rusya'dan şeker ithal etti!
Türkiye’nin tarihinde ilk kez şeker ithalatı yapması gündem oldu. Türkiye Rusya'dan şeker ithal etti!  Tarım Bakanlığı Rus şekerinin Türkiye'de işlenecek ürünler için kullanılacağını söylüyor.Rusya Deniz yoluyla...

Türkiye’nin tarihinde ilk kez şeker ithalatı yapması gündem oldu. Türkiye Rusya'dan şeker ithal etti!  Tarım Bakanlığı Rus şekerinin Türkiye'de işlenecek ürünler için kullanılacağını söylüyor.

Rusya Deniz yoluyla Türkiye'ye, kasım ayında 1.400 ton şeker sevkiyatı yapıldı. Kasım ayı içinde gönderilen şeker miktarı Türkiye’ye 1.400 ton, Yunanistan’a 591 ton oldu.

Rossiyskaya Gazeta’nın aktardığına göre, Tarım Piyasası Koşulları Enstitüsü’nden (İKAR) uzman Yevgeniy İvanov, “İhracattaki artış iç piyasa için çok önemli. Bu fazla şeker ürettiğimiz dördüncü sezon. İç piyasada fiyatlar önemli oranda düştü. Fazla ürün sorununun çözümü için ihracat coğrafyasının genişletilmesi önemli.” dedi.

Şeker ilthalatına üretici ve tüketicilerin tepki göstermesi üzerine Tarım ve Orman Bakanlığı yazılı açıklama yaptı.

Bakanlık , Türkiye’de yurt içinde tüketilmek üzere şeker ithalatı yapılmadığını, şeker ithalatının, sadece ihraç edilen işlenmiş mamul ürünlerde kullanıldığını bildirdi.

“BÖYLE BİR DURUMDA NASIL ÜRETİM YAPACAĞIZ”

Türkiye’de toplam şeker pancarı üretiminin yüzde 30’unun üretildiği Konya’da üreticiler Rusya’dan yapılan şeker ithalatının sebebi olarak üretimde yaşanan düşüşü gösterdi.

Konu hakkında açıklamalarda bulunan Konya Pancar ve Tarım Üreticileri Derneği (KONPADER) Başkanı Ahmet Bestil, “Şeker pancarı fiyatları 7-8 senedir 180 kuruş ila 220 kuruş arasında değişiyordu. Üreticinin sattığı fiyat yükseltilmedi ama bütün girdi kalemlerine zam geldi. Para kazanamayan çiftçi de şeker pancarından kaçmaya başladı. Son 7-8 sene içerisinde pancar üretimimiz yüzde 20 civarında düştü. Şimdiden çiftçiyi desteklemek yerine Rusya’dan ithalat yapıldı. Bununla üreticiye aba altından sopa gösteriyorlar” dedi.

“BİZ DAHA ÇOK ŞEKER İTHAL EDERİZ”

Üreticinin buğday ve arpada olduğu gibi şeker pancarından da kaçmaya başladığını söyleyen Ahmet Bestil, “Çiftçi ektiği üründen bir iki kere zarar eder ama sonra o üründen kaçmaya başlar. Ülkemizde zarar ediyor diye birçok şeker fabrikası özelleştirildi. Özelleştirilen fabrikalarda sözde şeker pancarındaki şeker oranın düşük olduğu gerekçesiyle fiyat düşürüyor. Şu an şeker pancarı üreticisi zarar ediyor. Elektrik maliyetlerimiz yüzde 100 arttı. Pancar için kullandığımız taban gübresi ithal ediliyor ve fiyatı yüzde 100 arttı. Böyle bir durumda biz nasıl üretim yapacağız. Böyle devam ederse biz daha çok şeker ithal ederiz” şeklinde konuştu.