Türkiye'nin hayvancılık üssü: GÖZLÜ

Türkiye'nin hayvancılık üssü: GÖZLÜ
Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü’nün (TİGEM) önemli işletmelerinden biri olan Gözlü Tarım İşletmesi küçükbaş ve büyükbaş hayvan yetiştirerek Türkiye'deki hayvancılık için önemli bir görevi üstleniyor.Yetiştirdiği...

Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü’nün (TİGEM) önemli işletmelerinden biri olan Gözlü Tarım İşletmesi küçükbaş ve büyükbaş hayvan yetiştirerek Türkiye'deki hayvancılık için önemli bir görevi üstleniyor.

Yetiştirdiği damızlık hayvanları yetiştiricilere ulaştıran TİGEM Gözlü Tarım İşletmesi, üstün vasıflı ve hastalıklardan ari damızlık sığır ve koyun yetiştiriciliği yapıyor.

Esmer ve simental ırkı ile sığırcılık faaliyeti, Acıpayam, Akkaraman, Bafra ırkları ile koyunculuk faaliyeti yapılan işletme, geçen yıl 4 bin 21 büyükbaş, 27 bin 571 küçükbaş hayvan varlığına sahipken, 1535 baş buzağı, 19 bin 4 baş kuzu üretimi gerçekleştirdi.

 

Yetiştirdiği damızlıklarla Türkiye'de hayvancılığın geliştirilmesine önemli katkı sağlayan Gözlü Tarım İşletmeleri Müdürlüğü, söz konusu damızlıkları bulundukları bölgenin ekolojisine ve o bölgedeki hastalıklara adapte olacak şekilde yetiştiriyor.

20 bin kuzu bekleniyor

Sarayönü’nde, gerek coğrafi elverişlilik, gerekse geleneksel damak tadı alışkanlıkları açısından büyük öneme sahip olan koyun yetiştiriciliğinin yaygınlaştırılması ve modernize edilerek verimliliğin artırılması gerekliliğinin bilinciyle hareket eden Gözlü Tarım İşletmesi Müdürlüğü son yıllarda gerçekleştirdiği büyük yatırımlarla bu alanda da öncü olmayı sürdürüyor. İşletme bünyesinde bulunan 16 bin koyundan 20 bin kuzu elde edilmesi bekleniyor.

Akkaraman, Acıpayam ve Bafra ırkı yetiştiricilik yapılan Gözlü Tarım İşletmesi’nde 16 bin baş koyuna koç katımı sonrası ilk kuzular Şubat başı itibari ile doğmaya başladı. Doğumların sağlıklı ve ikizlik oranının oldukça yüksek gerçekleştiği bu sezonda, 20 bin 400 baş kuzu doğumu bekleniyor. İşletmede kuzu doğumları devam ediyor.

Bitkisel ve hayvansal üretimin her alanında büyük mekanizasyon yatırımları yapılan işletmelerde koyunculuk kapasitelerinin artırılması ve mekanizasyonu yönünde de önemli yatırımlar gerçekleştirildi.

Akkaraman ırkının özellikleri

Orta cüsseli, vücudu beyaz renkte, burun ve göz etrafında siyah lekeler görülebilen, yağlı kuyruk yapısına sahip olan ırkın koçları %10 oranında boynuzludur. Baş, boyun altı ve bacakları yapağısız, kulakları sarkıktır.

Canlı ağırlığı 40-45 kg arasında olan koyunlarda, süt verimi ise 40-55 Lt/Laktasyondur.

Acıpayam ırkının özellikleri

İri yapılı, beyaz renkli yapağıya sahip ırkın baş kısmında siyah veya kahverengi lekeler görülebilir. Koçlar boynuzludur. Kuyrukları orta yağlıdır. Bu ırk sürü hayatına oldukça uyumludur.

Canlı ağırlığı koçlarda 100 – 130 kg koyunlarda ise 60 -70 kg olan Acıpayam ırkında Süt verimi ise 78 – 150 Lt/Laktasyondur.

Bafra ırkının özellikleri

Orta yapılı, beyaz renkli yapağıya sahip olan ırkın ağız, göz çevresi ve kulaklarında siyahlıklara rastlanır. Baş, karın altı ve bacaklar genellikle çıplaktır. Yüksek döl verimine sahip olan ırkın kuyrukları dip kısmında az yağlı, ince ve uzundur. Koçları boynuzludur.

Canlı ağırlığı koçlarda 70 kg koyunlarda ise 60-65 kg olan Bafra ırkında Süt verimi ise 120 – 130 Lt/Laktasyondur.