Üçüncü cemre toprağa düştü

Üçüncü cemre toprağa düştü
Halk takviminde 7'şer günlük arayla hava, su ve toprağa düştüğü kabul edilen ve soğukların yavaş yavaş yeryüzünü terk ettiği anlamına gelen cemre en son toprağa da düştü. Buna göre yine halk takvimine göre 'ısınmadık...

Halk takviminde 7'şer günlük arayla hava, su ve toprağa düştüğü kabul edilen ve soğukların yavaş yavaş yeryüzünü terk ettiği anlamına gelen cemre en son toprağa da düştü. Buna göre yine halk takvimine göre 'ısınmadık taş altı' kalmayacak ve soğuklar kademeli biçimde yeryüzünü terk edecek.

Cemrelerin ilkinin, 19-20 Şubat'ta havaya, ikincisinin, 26-27 Şubat'ta suya, üçüncüsünün de 5-6 Mart'ta toprağa düştüğüne inanılır.

Cemrenin, İslamiyet öncesi Türk kültüründe imre şeklinde var olduğu mitoloji araştırmacıları tarafından söylenmektedir. Altay türkülerinde imre ya da imere denilen ruhun bu tarihlerde sırayla havaya, suya ve toprağa elindeki ateşi saçtığı söylenirdi. Cemrelerden bir hafta sonra Nevruz geldiği ve Nevruz öncesinde ateş, hava, su ve toprakla ilgili dört çarşambanın Azeri kültüründeki varlığı dikkate alınarak cemreler arasındaki ilişki bu bilgilerle de pekiştiriliyor.

Ancak bu, 5 ya da 6 Mart tarihlerinde düştüğüne inanılan son cemreden sonra soğukların tamamen biteceği anlamına gelmiyor. Çünkü Hıdırellez adı verilen ve baharın başlangıcını ifade eden 6 Mayıs tarihine kadar yeryüzünü, halk arasında 'Kocakarı Soğukları' (9-17 Mart), 'Mart Dokuzu' (14-23 Mart) ve 'Aprilin Beşi' (13-18 Nisan) adı verilen soğuk günler bekliyor.