Üreticide 2,30 lira, markette 5,75 lira

Üreticide 2,30 lira, markette 5,75 lira
Ülkemizde ihtiyaç duyulan sütten her yıl yaklaşık 2 milyon ton fazlası üretiliyor. Zaman zaman bu fazlalık, süttozu desteğiyle piyasadan çekilmeye çalışılıyor. Buna karşın süt ve süt ürünleri marketlerde cep yakıyor....

Ülkemizde ihtiyaç duyulan sütten her yıl yaklaşık 2 milyon ton fazlası üretiliyor. Zaman zaman bu fazlalık, süttozu desteğiyle piyasadan çekilmeye çalışılıyor. Buna karşın süt ve süt ürünleri marketlerde cep yakıyor. Üreticisinde 2 lira 30 kuruş olan süt, market raflarında 5 lira 75 kuruştan satılıyor.

Temel gıda maddelerindeki fiyat artışı devam ediyor. Tüm gıda ürünleriyle birlikte süt fiyatları da tırmanışa geçti.

Üretici fiyatlarında artış gözlenmezken sütün perakende satış fiyatına yüzde 20’lere varan zam geldi. Üreticide sütün litresi 2 lira 30 kuruş seviyesinde seyrederken, marketlerde 4 lira 75 kuruş ile 5 lira 75 kuruş arasında satılıyor. Üreticiler, kendilerinin 2 yıl içinde sadece yüzde 15 zam yaptığını, sanayicinin ise yüzde 50 civarında fiyat artışına gittiğini söylüyor.

Ekim başından beri perakende fiyatı yüzde 20 oranında artan paket sütün litresi 5,75 lirayı buldu. Üretici ile sanayici, fiyat artışında birbirini suçluyor. Fiyat artışını sanayicinin yaptığını ileri süren üreticiler, kaba yemin yüzde 15, samanın ise yüzde 300 arttığına dikkat çekerek, “Bakanlık, sanayiciye üreticiden aldığı sütün fiyatını artırması için baskı yapıyor ama sanayici direniyor. Tüketimden fazla üretim var. Bu fazlalığın da eritilerek talep oluşturulması gerekiyor. Sanayici almak istemiyor.” diye konuştu.