Üreticilere küpeleme uyarısı

Üreticilere küpeleme uyarısı
Sarayönü Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Güngör Çiğdem, hayvan küpeleme ve kayıt altına alma konularında üreticilere yönelik açıklamalarda bulundu.Kanunlara göre büyükbaş hayvanların doğumlarından itibaren 3, küçükbaş...

Sarayönü Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Güngör Çiğdem, hayvan küpeleme ve kayıt altına alma konularında üreticilere yönelik açıklamalarda bulundu.

Kanunlara göre büyükbaş hayvanların doğumlarından itibaren 3, küçükbaş hayvanlar 6 ay içerisinde ve doğdukları işletmeden ayrılmadan önce küpelenerek kayıt altına alınması gerektiğini anlatan Çiğdem, yaptığı açıklamada, "Bu sürenin aşılması durumunda cezalı küpeleme ve kayıt yapılmaktadır. Küpelenmeyen ve kayıt edilmeyen hayvanlar bir işletmeden başka bir işletmeye hareket ettirilemez. Hayvanların küpelenmesi ve kayıt altına alınmasındaki amaç, hayvan hareketlerinin kontrolünü sağlamak, hastalıklı hayvanların hareketini önlemek, hastalıkların yayılmasını önlemek ve dolayısıyla sağlıklı gıda elde ederek halk sağlığını korumaktır." dedi.

Kayıt tutmak zorunlu

Üreticilerin bazı zorunlulukları olduğunu kaydeden Güngör Çiğdem, "Yetiştiriciler hayvanların tanımlanması sağlamak, doğum, ölüm, kesim, zorunlu kesimleri ile işletmelerine ve işletmelerinde olacak tüm hayvan hareketleri ile ilgili kayıtları tutmak ve bunları ilgili ilçe müdürlüğüne bildirmek zorundadır. Her bir büyükbaş ve küçükbaş hayvanın işletmesine gelişinde ve işletmesinden ayrılışında hayvanın pasaportunun veya nakil belgesinin yanında bulunması ve bu belgelerin hayvanlara eşlik etmesini sağlamak ile sorumlu ve yükümlüdür. Yeni doğan buzağıların kayıt altına alınması ve küpeleme işleminin yaygınlaştırılması amacıyla il müdürlüğü bünyesinde Alo küpe (444 35 49) hattı kurulmuştur. Yetiştiricilerimiz yeni doğan buzağıları söz konusu hattı arayarak oluşturdukları kayıt ile 3 ay içerisinde kayıt altına aldırabilirler. Kuzu küpeleme çalışmaları ise ilçe müdürlüğümüz Hayvan Sağlığı ekipleri tarafından yapılmaktadır." şeklinde konuştu.

Sorgulama kolayca yapılabilir

Gerekli sorgulamaların internet üzerinden yapılabildiğini aktaran Çiğdem, şunları söyledi: "Yanlış kaydedilen ırk, cinsiyet, doğum tarihi bilgilerinin düzeltilmesi amacıyla bir yaşını geçmemiş olma ve söz konusu hayvana destek almamış olma şartları arandığından kayıtların takip edilmesi büyük önem arz etmektedir. Hayvancılık bilgi sistemi Türkvet'e kayıtlı hayvanların tür, ırk, cinsiyet ve doğum tarihi bilgilerinin sorgulanabilmesi amacıyla bakanlığımızca web sayfası hazırlanarak kullanımı açılmış olup söz konusu bilgiler e-devlet üzerinden de sorgulanabilmektedir. Ayrıca bakanlığımızca söz konusu bilgilerin sorgulanabileceği küpe sorgulama isimli mobil uygulama geliştirilmiştir. Bu uygulama sayesinde kayıt altına alınan hayvanların ırk, cinsiyet, doğum tarihleri sorgulanıp teyit edilebileceği gibi aşıları da takip edilebilecektir."