Üreticilere kuraklık sigortası anlatıldı

Üreticilere kuraklık sigortası anlatıldı
Sarayönü'nde çiftçilere, Tarım Sigortaları Havuzu'nun (TARSİM) ilçe bazlı kuraklık verim sigortası anlatıldı.TARSİM Konya Bölge Müdürü Mehmet Halis Yamak, Süt Üreticileri Birliği'nde düzenlenen toplantıda, çiftçilerin...

Sarayönü'nde çiftçilere, Tarım Sigortaları Havuzu'nun (TARSİM) ilçe bazlı kuraklık verim sigortası anlatıldı.

TARSİM Konya Bölge Müdürü Mehmet Halis Yamak, Süt Üreticileri Birliği'nde düzenlenen toplantıda, çiftçilerin mağdur olmaması için mutlaka ürünlerini sigortalatması gerektiğini söyledi.

Tarımda çiftçilerin dış etkenlere olumsuz şekilde maruz kalabildiğini anlatan Yamak, "İlçe bazlı kuraklık verim sigortası, kuru tarım alanlarında kuraklık, don, sıcak rüzgar, sıcak hava dalgası, aşırı nem ve aşırı yağış nedeniyle ilçe ortalama veriminin belirlenmiş eşik değerinin altına düşmesi halinde hasar ödemesi yapılan bir sigorta programıdır. Bunu, Çiftçi Kayıt Sistemine kuru tarım kaydı olan üreticiler yaptırabilecek. Sarayönü'nde TÜİK verilerine göre uzun yılların buğday verim ortalaması, dekara 310 kilo. Bu ortalama üzerinden yapılan hesapla, ilçenin kuraklık eşik değeri, dekara 217 kilo olarak belirlendi. İlçenin ortalama verimi 217 kilonun altına düştüğü zaman, ürününü sigortalatan çiftçiler, verim kaybında kilo başına 0,80 lira alabilecek. Aynı zamanda buğday ürününün sap kısmı da sigortalanabiliyor" dedi.

Kuraklık poliçesini yaptırmak isteyen çiftçiler için son tarihin 28 Şubat olduğunu hatırlatan Yamak şunları kaydetti: "İlçe bazında gerçekleşen verimin, eşik değerinin altına düşmesi halinde üretici parkesinde verim kaybı yoksa bile üreticiye hasar ödemesi yapılır. İlçe ortalaması eşik değerinin üzerindeyse parselinde verim kaybı yaşayanlara ödeme yapılmaz. Çünkü kuraklık ilçe genelini hatta iki üç ili kapsar. Bu şekildeki verim kayıplarında muhtemelen üretici hatası veya zararlılarla yeteli mücadele eksikliği vardır. Ödemeler eksperlerin incelemesini yapıp ilçedeki tüm buğday hasadının tamamlanmasından bir ay sonra yapılır."

İlçe bazlı kuraklık verim sigortasının yüzde 60 devlet destekli olduğunu açıklayan Yamak, "10 dekarlık bir tarlanın poliçesi 210,8 lira olarak çıkar ama destekten dolayı üreticinin ödeyeceği miktar 84,32 TL tutuyor. 200 dekarlık bir tarlanın poliçesi ise 1686 lira tutuyor. Poliçe bedeli peşin ödendiği zaman ayriyeten yüzde 5 indirim uygulanıyor. Dolu, sel, heyelan paketi kuraklığı kapsamıyor. Kuraklık için ikinci bir poliçe yaptırılması gerekiyor. Poliçe yaptırırken üreticinin bizzat gidip beyanda bulunması çok önemli. Doğru beyanda bulunulmaması durumunda hasar olması halinde bile ödeme alınamayabilir" şeklinde konuştu.

Yamak, sunumunun ardından katılımcıların sorularını yanıtladı.