Üretim biterse hayat felç olur!

Üretim biterse hayat felç olur!
Selçuk Üniversitesi Sarayönü Meslek Yüksekokulu Öğretim Üyesi Prof. Dr. S. Ahmet Bağcı, Koronavirüsün tarım üzerindeki etkisi ile ilgili bir değerlendirmede bulundu. Prof. Dr. S. Ahmet Bağcı, “Koronavirüs tedbirlerinden tarım...

Selçuk Üniversitesi Sarayönü Meslek Yüksekokulu Öğretim Üyesi Prof. Dr. S. Ahmet Bağcı, Koronavirüsün tarım üzerindeki etkisi ile ilgili bir değerlendirmede bulundu. Prof. Dr. S. Ahmet Bağcı, “Koronavirüs tedbirlerinden tarım sektörünün de nasibini alması gerekir. Acilen bir tarım danışma kurulu kurulmalıdır.” dedi.

Selçuk Üniversitesi Sarayönü Meslek Yüksekokulu Öğretim Üyesi Prof. Dr. S. Ahmet Bağcı, Koronavirüsün tarım üzerindeki etkilerine dair açıklamasında şunları söyledi:

“İnsanoğlu tarihinde görünür ya da görünmez pek çok düşmanla mücadele etmiş, onları yenmiş veya onlara yenilmiştir. Bu sefer öyle görünmez düşman ki bir tarafta ülke, millet, din ayrımı olmadan bütün dünya bütün insanlık diğer tarafta ise görünmez düşman olan virüs. 'Taç=Corona' şeklindeki virüs, gelişmiş-gelişmemiş ülke ya da zengin-fakir ve inançlı-inançsız insan ayırmıyor.” dedi.

Tedbirler tarım paydaşlarını da memnun etmeli

Beslenme ve gıda tedariğinin önemine vurgu yapan Bağcı, “Mutfak ise gıda demektir, beslenme demektir. Bu sebeple bugünlerde pek çok insan, mutfak/temel gıda ihtiyaçlarını imkânları ölçüsünde sık sık dışarı çıkmama adına toplu sağlamaya çalışıyor. Bu, hayatımızda gıdanın ve tarımın önemini açıkça göstermektedir. Günümüzde birçok insan gıdanın bir tarımsal faaliyet (bitkisel ve hayvansal ürün) sonucu elde edildiğinin farkında olsa bile tarımsal üretim zincirinin öneminin ve gerekliliğinin bilincinde olmayabilir. Yetkililerin söylediğine göre gıda tedarikinde şu anda bir eksiklik gözükmemekle birlikte gıda üretimi için tarım sektöründe üretimin devamlılığı şarttır, üretim zincirinin kırılmaması gerekir. Bunun için tarımsal üretimde insan gücü, tarımsal girdiler ve tarımsal destekler önemlidir. 'Allah kimseyi açlıkla terbiye etmesin' atasözümüz son derece doğrudur. Tarım sektörünün üretim zincirini oluşturan en başta üreticilerin sosyolojik, psikolojik, ekonomik ve üretim şartları desteklenmez ise çoğunlukla mevsime bağlı olan ve baharlık ekimlerin yapılacağı açık alan tarla tarımında, sebzecilik ve meyvecilik faaliyetlerinde oluşacak olumsuzluklar tarımda çalışanlardan daha fazla şehir hayatın vuracaktır. Onun için alınan tedbirler tarım paydaşlarını da memnun etmelidir.” şekliden konuştu.

Acilen tarım danışma hattı kurulmalıdır

Kırsalda çalışanların ve üretenlerin kıt kanaat geçinmeye alışık olduğunu söyleyen ama onların üretimden kopmasının şehrin hayatını felç edeceğini aktaran Prof. Dr. Bağcı, şu ifadelerle konuşmasını noktaladı:

“Ülke tarımında önemli olan bir yeri olan 'baharlıkların ekiminde /üretiminde' problemler/kopuşlar olmaması adına tarım işçi hareketliliğinin yaşanacağı bugünlerde, çiftçilerin ve tarım işçilerinin durumu, tarımsal girdilerde (bitkisel ve hayvansal üretim için) yaşanan fiyat artışlarının ve tarım işletmelerinin ihtiyaç duyduğu ekonomik destekler konusunda acilen tedbirler geliştirilmelidir. Bu belanın ne zaman biteceği konusunda kimse bir şey söyleyememekte. Bundan dolayı ülkenin gıda güvenliliğini sağlamak ve gerekirse dünya piyasalarında oluşacak gıda taleplerini karşılanabilmesi için gerekli tedbirler acilen alınmalıdır. Bu konuda daha sağlıklı kararlar almak ve sağlıklı politikalar oluşturmak için T.C. Sağlık Bakanlığının doğru bir kararla oluşturduğu 'Bilim Kurulu' gibi fakat sadece bilim insanlarından değil tarımın tüm paydaşlarından oluşan bir 'Tarım Danışma Kurulu' acilen oluşturulmalıdır.”