Uykusuzluk öldürüyor!

Uykusuzluk öldürüyor!
Konya'da özellikle son 2 buçuk ay içerisinde 5 farklı şehirlerarası yolcu otobüsü kazası meydana geldi. Bu kazalarda; 4 kişi öldü, 43 kişi de yaralandı. Kazalar ise en fazla sabahın erken saatlerinde yaşandıTürkiye genelinde...

Konya'da özellikle son 2 buçuk ay içerisinde 5 farklı şehirlerarası yolcu otobüsü kazası meydana geldi. Bu kazalarda; 4 kişi öldü, 43 kişi de yaralandı. Kazalar ise en fazla sabahın erken saatlerinde yaşandı

Türkiye genelinde şehirlerarası yolcu taşımacılığı yapan otobüslerin karıştığı, can ve mal kayıplarının yaşandığı trafik kazalarında; son zamanlarda ciddi artış görülüyor. Basında her gün neredeyse ölümlü ve yaralanmalı otobüs kazası haberleri yer alıyor. Aşırı hız, trafik kuralı ihlali, takip mesafesini koruyamama, uykusuzluk, uzun mesafede tek şoför ile yolculuğa çıkma ve dikkatsizlik, psikoteknik belgelerini liyakatsiz kişilere verme gibi birçok faktör; kazalara davetiye çıkarıyor. Bu kazaların çoğunlukla sabah 03.00-07.00 saatleri arasında yorgunluk ve uykusuzluğa bağlı olarak meydana geldiği biliniyor.

 

ALKOLLÜ SÜRÜCÜLERE AÄžIR CEZA VERİLMELİ

Konya Şoför Nakliyeci ve Otomobilciler Esnaf Odası Başkanı Kemal Can, şoförlerin istirahat etmeden yola çıkmaması gerektiğini belirtti. Hızdan kaçınmanın önemine değinen Başkan Can, “Bir de alkol kullanarak, yola çıkmanın daha ağır yaptırımlarının olması lazım” dedi. Uzun yola tek şoför ile çıkmanın doğru olmadığını dile getiren Can, “Garajlar, otobüsleri sıkıca denetlemeli. Sonuçta otobüslerde can taşınıyor. Hassas bir konu” dedi.

 

KAZALAR UYKUSUZLUKTAN KAYNAKLANIYOR

Otobüs kazalarının sebeplerine değinen Can, kazalardaki en büyük faktörün uykusuzluk olduğunu ifade ederek “Eskiden kazalar en fazla hatalı sollamadan oluyordu” diyen Can, daha sonra konuşmasını şöyle sürdürdü: “Şimdi yollar duble. Hiçbir sıkıntı yok. Eskiden çift yönlüydü. Bir gidiş bir de gelişti. Hatalı sollama yapan sürücüler kazadan kaçamıyordu. Bu oran günümüzde epeyce azaldı. Bir de kazalar hep sabahın erken saatlerinde oluyor. Bu, kazaların uykusuzluktan kaynaklandığının en güçlü delilidir” şeklinde konuştu.

Â