Uzmanı uyardı: Güneş kremini doğru kullanın

Uzmanı uyardı: Güneş kremini doğru kullanın
Uzmanlar, yaz aylarında sıkça kullanılan güneş kremlerinin doğru kullanılmaması halinde istenmeyen sağlıklı sorunlarına neden olabileceği konusunda uyardı. Peki doğru güneşe kremi seçimi ve uygulaması nasıl yapılır? İşte uzmanından öneriler…

Yaz sıcakları ve güneşin etkisini iyiden iyiye gösterdiği bu günlerde, kullanımı artan güneş kremlerine ilişkin önemli uyarılar geldi. Uzmanlar, güneş kremlerini yanlış kullanmanın cilt yaşlanmasından kansere kadar pek çok önemli soruna yol açabileceğine dikkat çekti.

Cilt hastalıklarının birçoğunun güneş ışınlarına uzun süre maruz kalmakla ilintili olduğu bilimsel çalışmalarla kanıtlanmış durumda. Uzmanlar, bu nedenle güneş kremlerinin yaz kış kullanılmasının önemli olduğunu vurguluyor. Güneşin yaydığı UVA ışınlarından korunmak için bu kremlerin kullanımının önemine işaret eden uzmanlar, güneş kremlerini doğru kullanması gerektiğini belirtiyor.

Doç. Dr. Filiz Topaloğlu Demir, güneşten koruyucu kremlerin kullanımıyla ilgili önemli bilgiler verdi. Güneş koruyucu kremlerin dışarı çıkmadan yaklaşık 30 dakika önce sürülmesi ve her 2-3 saatte bir yenilenmesi gerektiğini ifade eden Demir, “Krem, tüm açıkta kalan cilt yüzeylerine eşit şekilde dağıtılmalı ve dudaklar gibi hassas bölgeler unutulmamalı. Yüz için önerilen miktar, yaklaşık 1/3 çay kaşığı kadardır. Ayrıca, UVA ışınları camdan geçebildiği için özellikle araç kullanırken güneş koruyucu kullanımı önemlidir” dedi.

BEBEKLERDE GÜNEŞ KREMİ KULLANIMI
Doç. Dr. Demir, güneşin cilt üzerindeki etkilerini ve güneş kremlerinin önemini açıklarken, ultraviyole ışınlarının cilt üzerindeki etkilerinin mevsim, coğrafi bölge, maruz kalınan süre ve deri tipi gibi faktörlerle değişkenlik gösterdiğini belirtti.

Güneşin uzun vadede cilt yaşlanmasına ve cilt kanseri dahil olmak üzere çeşitli cilt problemlerine yol açabileceğini dile getiren Demir, bebeklerde güneş kremi kullanımı hakkında merak edilenlere de cevap verdi.

Altı aydan küçük bebeklerde güneş koruyucu kullanımını önermeyen Demir, “Bu yaş grubundaki bebekler, güneşin zararlı etkilerinden şapka ve koruyucu giysiler gibi fiziksel yöntemlerle korunmalı. Altı aydan büyük bebek ve çocuklarda ise, alerjik reaksiyonlara yol açmayan ve yoğun koruma sağlayan fiziksel filtre içeren güneş koruyucular tercih edilmeli” diye konuştu.

GÜNEŞ KREMİ NASIL SEÇİLMELİ, NASIL KULLANILMALI?
Güneş kreminin cilt tipine göre seçilmesi gerektiğini kaydeden Demir, şu tavsiyelerde bulundu:

“Kuru ciltler için yağda su emülsiyonları şeklinde olan kremler, yağlı ve akneye eğilimli ciltler için su bazlı yağsız ürünler önerilir.

Güneş koruyucular hem UVB hem de UVA ışınlarına karşı koruma sağlaması gerekir. Bu nedenle en az 30 SPF içeren ve PPD değeri yüksek ürünlerin tercih edilmelidir.

Güneş koruyucular, güneşe maruz kalmadan önce ve gün içinde düzenli olarak yeniden uygulanmalı. Ayrıca araç kullanırken de güneş koruyucu kullanmak oldukça önemli.

Güneş kremini akşam yatmadan önce cildinizden mutlaka temizleyin.”

Kaynak:HABER MERKEZİ