Uzmanından enflasyon yorumu: Kontrolü kaybetti, MB’nin tahmini tutmaz!

Uzmanından enflasyon yorumu: Kontrolü kaybetti, MB’nin tahmini tutmaz!
TÜSİAD Başekonomisti Gizem Öztok Altınsaç, Merkez Bankası’nın enflasyon tahmininin gerçekleşmeyeceğini ve mevcut kayıpların göz göre göre yaşandığını belirterek, enflasyonda kontrolün kaybedildiğini vurguladı

TÜSİAD Başekonomisti Gizem Öztok Altınsaç, geçerliliği olmayan politikaların maliyetinin Türkiye'ye ağır bedeller ödettiğini belirterek, enflasyonda kontrolün kaybedildiğini söyledi.

Koç Üniversitesi ve TÜSİAD ortaklığı ile oluşturulan Ekonomik Araştırma Forumu (EAF) tarafından gerçekleştirilen “2024 yılında Türkiye Ekonomisi” konferansında konuşan enflasyona ilişkin dikkat çeken açıklamalarda bulundu. 2013 yılının sonlarından itibaren zorlu bir sürece giren Türkiye ekonomisinin giderek ivme kaybı yaşadığına dikkat çeken Altınsaç, bu süreçte global temada geçerliliği kalmayan birtakım politikaların uygulandığını, bunların maliyetinin de ağır olduğunu vurguladı.

Mevcut kayıpların göz göre göre yaşandığını belirten Altınsaç, bu süreçte kayıpları tersine çevirecek birtakım fırsatlar elde edildiğini, ancak bu fırsatın doğru kullanılamadığını anlattı. Ancak geçen yılın ikinci yarısından itibaren uygulanan politikalarda bir U dönüşü olduğunu, bu U dönüşünün etkisiyle Türkiye’nin CDS’lerinin 300 puanın altına indiğini anımsatan Altınsaç, enflasyonda Merkez Bankası tahmininin gerçekleşmeyeceğini, yüzde 73’ün üzerinde bir enflasyon beklediklerine dile getirdi.
Altınsaç, şu ifadeleri kullandı:

"ENFLASYON MERKEZ BANKASININ HESAPLADIĞINDAN DAHA GÜÇLÜ"
“Merkez Bankası’nın tahmini gerçekleşmeyecek, çünkü içeride talep hala çok şiddetli. Görüyoruz ki ocak ayında aralık ayında göre daha yüksek bir talep var. Servis enflasyonunda yaşadığımız hareketlilik maalesef iç talebin Merkez Bankası’nın hesapladığında daha güçlü olduğunu ve olacağını gösteriyor. Bu noktada sadece Merkez Bankası’nın politikaları yeterli değil. Maliye politikalarının buna daha fazla destek vermesi gerekiyor. Bana kalırsa geçen yılın temmuz ve ağustos ayları kaybedildi. Zira daha güçlü bir faiz artışı olmalıydı.

Ancak biz bunu kademeli yaptık, faiz artışını kademeli yapınca da risk alıyorsunuz. Yön doğru ama eksikler mevcut. Daha derin ve detaylı politikalara ihtiyaç var. Reel sektöre baktığımızda son sanayide son 10 yıldır bir verimlilik artışı yok. Dolayısıyla esas konu TL’nin seviyesi değil. İsterseniz kuru 45 TL yapın verimlilik yoksa başarılı olamazsanız, bir süre sonra yine sarmala girersiniz.”

Kaynak:HABER MERKEZİ