Uzunay’dan diyabet taraması önerisi

Uzunay’dan diyabet taraması önerisi
Sarayönü Devlet Hastanesi Başhekimi Dr. Ahmet Uzunay, diyabetle mücadele kapsamında vatandaşların diyabet taraması yaptırması gerektiğini söyledi.Diyabet hastalığının erken dönemde teşhis edilmesiyle ilerlemesinin önüne geçilebileceğini...

Sarayönü Devlet Hastanesi Başhekimi Dr. Ahmet Uzunay, diyabetle mücadele kapsamında vatandaşların diyabet taraması yaptırması gerektiğini söyledi.

Diyabet hastalığının erken dönemde teşhis edilmesiyle ilerlemesinin önüne geçilebileceğini kaydeden Uzunay, ailelerin de bu konuda destekçi olması gerektiğini söyledi.

Herkes diyabet olabilir

Diyabetin yaygın ve insan hayatını bir hayli olumsuz etkileyen bir rahatsızlık olduğunu kaydeden Uzunay, “Hala diyabetle yaşayan 2 kişiden 1 ‘i tanı almamıştır ve bu bireylerin çoğu Tip 2 diyabetlidir. Diyabetin komplikasyonlarını önlemek ve sağlıklı sonuçlara ulaşmak için erken tanı ve tedavi önemlidir. Tüm aileler diyabet hastalığından potansiyel olarak etkilenmektedir ve bu nedenle her tür diyabet için belirti, semptom ve risk faktörleri hakkında farkındalık erken teşhis etmede hayati öneme sahiptir.” şeklinde konuştu.

Duyarlılık mücadeleyi kolaylaştırır

Uzunay, tüm ailenin diyabet hastasına destek olması ve diyabet hastası bulunan bir evde mümkünse tüketim alışkanlıklarının değiştirilmesi gerektiğini ifade ederek şunları söyledi: “Diyabet bakımında aile desteğinin, diyabetli insanlar için sağlık sonuçlarının iyileştirilmesinde önemli bir etkiye sahip olduğu kanıtlanmıştır. Bu nedenle diyabetli bireyler ve aileleri için yaşam kalitesini olumsuz yönde etkileyebilecek bu hastalığın duygusal yöndeki olumsuz etkisini azaltmak amacıyla sürekli diyabet tedavisi ve desteğinin erişilebilir olması önemlidir.”