Vatandaş huzur istiyor

Vatandaş huzur istiyor
2016 yılını birçok kötü hadise ile geride bırakan vatandaş, 2017 yılında huzur ve barışın hakim olmasını istiyor. Sarayönü'nde kuraklıktan beli bükülen çiftçi, ekonomik anlamda bir hayli sıkıntı yaşarken, ülke genelinde...

2016 yılını birçok kötü hadise ile geride bırakan vatandaş, 2017 yılında huzur ve barışın hakim olmasını istiyor. Sarayönü'nde kuraklıktan beli bükülen çiftçi, ekonomik anlamda bir hayli sıkıntı yaşarken, ülke genelinde yaşanan darbe girişimi ve terör olayları da ekonomide krizi büyüten etkenler oldu.

Teröre yüzlerce şehidin kurban verildiği ülkemizde, vatandaşlar neredeyse her hafta ağır travmalar yaşarken, terörle mücadelede ilçemizden de iki şehit acısının yükseldi. Şehitlere duyulan büyük üzüntünün yanı sıra ekonomide istikrarın bozulması, çiftçisinden, esnafına, işçisinden memurunu herkesin huzurunu kaçırdı. Akaryakıt, gübre ve tohum fiyatlarının büyük zamlara maruz kalması çiftçiyi kara kara düşündürürken, dolar ve euro'nun önlenemez yükselişi esnafın kasasındaki, vatandaşın ise cebindeki Türk lirasını eritti. Sosyologlar ise "Yaşanan olaylar, bütün kesimi tedirgin ediyor. Vatandaş için huzur ve istikrar öncelikli" dedi.

Türkiye, birçok açıdan olağanüstü bir yıl yaşadı. Ülkemizde 2016 yılı boyunca, çok sayıda bombalı saldırı görüldü. 15 Temmuz gecesi yaşanan başarısız askeri darbe girişimi gerilimi tırmandırdı. Girişim ve saldırılarda binlerce insan hayatını kaybetti. Müslüman coğrafyasında yaşanan baskı, zulüm ve katliamlar da hız kesmeden devam ettirildi. Tarımda yaşanan kuraklık çiftçiyi bitirme noktasına getirdi.2017 yılına üzücü olayları geride bırakarak girmek isteyen vatandaşlar, yeni yılın ilk saatlerinde İstanbul'da bir eğlence mekanına yönelik gerçekleştirilen silahlı saldırı ile sarsıldı. Bu saldırıda 39 kişi hayatını kaybetti, 4'ü ağır olmak üzere 65 kişi de yaralandı.

Konya Necmettin Erbakan Üniversitesi Sosyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mahmut Hakkı Akın, “Vatandaş, huzurlu yaşamayı ve gülmeyi özledi” dedi. Vatandaşlar arasında yeni yıldan umutlu olanlar kadar umutsuz olanlar da var. Saldırılar ile boğuşan vatandaşlar; eski yılda olsa yeni yıl da olsa barış ve huzurdan başka bir şey istemiyor.

Vatandaşlar tedirginlik yaşıyor

İstikrarsızlığın ve bölgede yaşanan siyasi krizlerin, vatandaşı fazlası ile rahatsız ettiğini belirten Akın, ardı ardına yaşanan bu terör olaylarının vatandaşın tedirginliğini daha fazla artırdığını da söyledi. Akın, daha sonra şunları kaydetti: “Tedirgin hava, en başta siyaset ve ekonomiyi olumsuz etkiler. Toplumun en önemli dayanaklarından olan bu iki temel kurumda yaşanan istikrarsızlık her kesime ciddi etkilerde bulunur. Vatandaş, kaybettiği huzuru istiyor. Her gün neredeyse coğrafyamızda bir olay yaşanıyor. Televizyonlarda, gazetelerde bu haberler yer alıyor. Bu durum, ister istemez vatandaşların hoşuna gitmiyor.”

Bu kadar ağırı olmamıştı

Türkiye'nin geçmişten bugüne birçok saldırı ile karşı karşıya kaldığını fakat 2016 yılına kadar bu denli büyük saldırılar görmediğini dile getiren vatandaşlar şunları kaydetti: “2016 yılı beklediğimiz gibi geçmedi. 2017'nin iyi geçmesini temenni ediyoruz. Çok üzülüyoruz. 2016 hep üzüntü ile geçti. Televizyonlarda ve gazetelerde şehitlerimizi, ülkemize yönelik yapılan saldırıları gördükçe canımız yanıyor. Özellikle bu yıl ilçemizden de iki evladımızın şehit olması acımızı daha da büyüttü. Ekonomik olara da dar boğazdayız. Kuraklık Sarayönü'nü çok kötü vurdu. İnşallah yoğun şekilde yağan kar bu yıl daha iyi verim elde etmemize neden olur.  Devletimiz ve milletimiz el ele vererek, bu zorlu süreci atlatacak. Bundan sonraki günlerin güzel geçmesini temenni ediyoruz.”