Vatandaşların bulgur kaynatma mesaisi

Vatandaşların bulgur kaynatma mesaisi
Kışlık hazırlama telaşının yaşandığı Sarayönü’nde bulgur kazanları kaynıyor. Piyasada satılan bulgura göre çok daha lezzetli olan ev bulgurunu kaynatma işlemi, kurulan büyük ocaklara, büyük kazanların yerleştirilmesiyle...

Kışlık hazırlama telaşının yaşandığı Sarayönü’nde bulgur kazanları kaynıyor. Piyasada satılan bulgura göre çok daha lezzetli olan ev bulgurunu kaynatma işlemi, kurulan büyük ocaklara, büyük kazanların yerleştirilmesiyle yapılıyor.

Asırlardır devam eden bulgur kaynatma geleneği güncelliğini koruyor. Vazgeçilmez gıdalardan olan bulgur, yine büyük kazanlarda kaynatılarak, sofralardaki yerini alıyor. Her yıl hasattan sonra Eylül ayında tekrarlanan bulgur kaynatma geleneği başladı. Vatandaş yaz aylarında kışa hazırlık yapıyor.

Bulgurun yeri ayrı

Her yıl düzenli olarak 4-5 teneke bulgur kaynattıklarını ve ailelerin kendi bulgurunu kendisi ürettiğini belirten Mehmet Küçük, Sarayönü bölgesinde pilavda pirinç yerine bulguru tercih ettiğini söyledi. Kırsal kesimde kış hazırlıklarının yazdan başladığını, kışın sıkıntı yaşamak istemeyenlerin erzağını yazdan topladığını dile getiren Küçük, köylülerin hazır buğdaya pek rağbet etmediğini söyledi.

Lezzeti meşakkatinde

Bulgur kaynatma işine bir gün ayırdıklarını ifade eden Küçük, “Buğdayı tertemiz yıkadıktan sonra eski bakır kazanlarla kaynatarak bulgur haline getiriyoruz. Kazanın içini suyla doldurup, çalı çırpı ve tezek toplayarak ocağın altını yakarız. Ardından iyi elenmiş buğday doldururuz. Daha sonra kazanı kaynatmaya bırakırız. Bu arada kazanın altına sık sık yakacak atarak suyun kaynamasını sağlıyoruz. Bu iş yaklaşık 1,5 saat sürüyor. Bulgur kazanın içinde iyice haşlandıktan sonra, 15 dakika dinlendirilip havalanması sağlanıyoruz. Daha sonra havalanan bulgur güneşe sarılan çadır üzerine dağıtarak burada kurutulmaya bıkıyoruz. Bu kurutma işi tırmıklarla karıştırılarak iki gün sureyle tekrarlanmaktadır. Kuruma işlerinden sonra bulguru değirmene götürerek, burada işlenen bulgurun kabuklarından ayrılır. Ardından bulgur hazır hale gelir” diye konuştu.