Yağışlar azaldı, Konya’da kuraklık alarmı!

Yağışlar azaldı, Konya’da kuraklık alarmı!
Meteoroloji, 2024 yılı Mart ayında alınan yağış miktarının geçen yılın altında gerçekleştiğine dikkat çekerek, kuraklık uyarısında bulundu. Uzmanlar, kuraklığa karşı tasarruf tedbirlerinin alınmasını istiyor

Hava sıcaklıkları mevsim normallerinin üzerinde seyrederken, yağışlar azaldı. Meteorolojinin yağış tahminleri tutmadı ve Konya Ovası’nda kuraklık alarmı verildi.

Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün Mart ayı Alansal Yağış Raporu’na göre, mart ayında yağışlar, geçen yılın altında gerçekleşti. Türkiye genelinde mart ayında yağışlar bir önceki yıla göre yüzde 27 azalırken, Konya’nın güney bölgelerinde bu oran yüzde 40 oldu. Karaman ise son 11 yılın en düşük yağışını mart ayında aldı.

Türkiye genelinde geçen yıl mart ayında metrekareye 95,5 kilogram yağış düştü. Bu sene aynı dönemde metrekareye düşen yağış miktarı ise 69,5 kilogram oldu.

Ancak Türkiye genelinde mart ayı yağışı, 1991-2020 yıllarını kapsayan yıllar ortalamasının üzerinde gerçekleşti. Rapora göre, bu sene mart ayındaki yağışlar uzun yıl ortalamasına göre yüzde 14 arttı.

YAĞIŞLAR YÜZDE 40 AZALDI
İç Anadolu Bölgesi'nde martta yağışlar, mevsim normalleri civarında, Marmara, Ege ve Akdeniz Bölgeleri'nde mevsim normalinin altında kaydedildi.
Akdeniz Bölgesi son 11 yılın en düşük mart ayı yağışını aldı. En fazla artış gösteren bölge ise yüzde 54 ile Doğu Anadolu Bölgesi oldu.

Konya’nın güneyi, Antalya'nın batısı, Isparta, Bilecik çevrelerinde yağışlarda yer yer yüzde 40'a varan azalma gözlendi.

İl geneli yağışlarda en az yağış metrekareye 29 kilogramla Kırıkkale'de, en fazla yağış metrekareye 207,9 kilogramla Şırnak'ta kaydedildi.

KARAMAN’DA SON 11 YILIN EN DÜŞÜK YAĞIŞI KAYDEDİLDİ
Yağışlar, Antalya, Karaman ve Mersin'de ise son 11 yılın en düşük seviyesinde tespit edildi.

Yağışlı gün sayısı martta Türkiye genelinde ortalama 12,8 gün olarak kaydedildi.

Yağışlı gün sayıları, Çanakkale, Balıkesir, Sakarya, Bartın, Karabük, Kastamonu, Sinop, Samsun, Amasya, Yozgat, Sivas, Kayseri, Tunceli, Elazığ, Diyarbakır, Bingöl, Muş, Bitlis çevreleri ve Doğu Karadeniz'in kıyı kesimlerinde 20-25 gün aralığında, Ege Bölgesi'nin güneyi, Akdeniz Bölgesi'nin ortası ve batısında ise yer yer 10 günün altında gerçekleşti.

UZMANLARDAN SU TASARRUFU ÖNERİSİ
İstanbul Aydın Üniversitesi Dr. Öğretim Üyesi, meteoroloji mühendisi Güven Özdemir, su tasarrufu konusunda hem vatandaşlar hem kuruluşlar olarak önlem alınması gerektiğini belirterek, “Kar kuraklığını yaşadık, yağış kuraklığı da önümüzde bizi bekliyor. Bunun için önlem almamızda fayda var.” ifadelerini kullandı.

Türkiye ve Konya’nın kuraklık tehlikesi ile karşı karşıya olduğunu dile getiren uzmanlar su tasarrufu konusunda önlem alınması tavsiyesinde bulundu.

Kaynak:HABER MERKEZİ