Yağışlar baraj ve göllere umut oldu

Yağışlar baraj ve göllere umut oldu
Türkiye'nin en az yağış alan bölgelerinden Konya Ovası'nda kış aylarında etkili olan kar yağışının ve geçtiğimiz haftalarda yağan yağmurlarla birlikte barajlardaki ve göletlerdeki doluluk oranı arttı. Kuraklığın olumsuz...

Türkiye'nin en az yağış alan bölgelerinden Konya Ovası'nda kış aylarında etkili olan kar yağışının ve geçtiğimiz haftalarda yağan yağmurlarla birlikte barajlardaki ve göletlerdeki doluluk oranı arttı. Kuraklığın olumsuz etkisi, kar ve yağmur yağışıyla bir nebze de olsa azaltıldı. Yağışların etkisiyle Beşgöz Gölü'nün su seviyesinde yükselme yaşandı.

Son yıllarda kuraklık tehlikesiyle karşı karşıya kalan Konya Ovası'nda kış aylarında etkili olan kar yağışlarının ardından bahar sonu yağışlarıyla birlikte baraj, göl ve gölet gibi bölgenin su kaynaklarını önemli ölçüde besledi.

Yağışların etkisiyle Beşgöz Gölü'nün su seviyesinde yükselme yaşandı.

"Bu sene yüzde 88 daha fazla yağış aldık"

DSİ Konya 4. Bölge Müdürü Mehmet Ekinci, 2021 yılının hem Konya, hem İç Anadolu hem de Türkiye genelinde endişe verici derecede kurak geçtiğini söyledi.

2021 yılına ilişkin yapılan tespitlerde 52 ilde ciddi anlamda meteorolojik kuraklığın söz konusu olduğunu belirten Ekinci, "Bu sene rakamlarımız iyi. Konya'da bu sene 1 Ekim'den bugüne kadar toplam 186 milimetre yağış almışız. Normalde uzun yıllar ortalaması ise 174 milimetre. Uzun yıllar ortalamasına göre yüzde 6,6 daha iyi durumdayız.” dedi

Mayısta yağışlar geçen yıla göre yüzde 100'den fazla arttı

Türkiye genelinde mayıs ayı yağışları, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 100'den fazla artış gösterdi.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Meteoroloji Genel Müdürlüğünün Mayıs 2022 Alansal Yağış Değerlendirmesi verilerinden derlediği bilgilere göre, 1991-2020 dönemi uzun yıllar mayıs ayı ortalama yağış miktarı metrekareye 52,7 kilogram olarak hesaplandı.

İç Anadolu Bölgesi'nin mayıs ayı yağışı ise metrekareye 37,5 kilogram olarak kaydedildi. Normali 50,2 kilogram ve 2021 yılı mayıs ayı yağışı 14,8 kilogram oldu. Bölgede yağışlar normaline göre yüzde 25 azaldı, geçen yılın mayıs ayına göre 100'den fazla artış gerçekleşti.

Sarayönü’nde yağışlar yetersiz kaldı

Sarayönü MYO eski müdürü ve Selçuk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Süleyman Soylu, Ova'nın geçen yıl şiddetli bir kuraklık yaşadığını, bu yılki yağışların çok iyi olduğunu söyledi.

Seydişehir, Beyşehir, Hadim, Taşkent, Doğanhisar, Hüyük gibi ilçelerin yağış aldığının altını çizen Soylu, daha sonra şunları dile getirdi: “Hüyük, Doğanhisar, Seydişehir, Hadim ve Taşkent'te küçük göletler var.

İlçe üreticileri için önemli göletler bunlar. Su seviyeleri, kuraklıktan ötürü ciddi şekilde çekilmişti. Bu göletlerin yağışlarla birlikte su seviyesi de yükseldi. Beyşehir'de etkili olan yağışla beraber Beyşehir Gölü'nün su seviyesi de yükseldi.

Sarayönü’nde ise diğer bölgeler kadar yağış almasa da bölgenin önemli göletlerinden olan Böşgöz’ün de su seviyesi doldu.”