Yağışlar beklentileri yükseltti

Yağışlar beklentileri yükseltti
Sarayönü'nde çiftçiler bereketli geçen bahar dönemiyle birlikte harmana umutla bakmaya başladı. Bahar döneminde aralıklarla devam eden yağışlar, tarlalardaki hububat gelişimini istendiği şekilde olumlu etkiledi.Maliyetlerin altından...

Sarayönü'nde çiftçiler bereketli geçen bahar dönemiyle birlikte harmana umutla bakmaya başladı. Bahar döneminde aralıklarla devam eden yağışlar, tarlalardaki hububat gelişimini istendiği şekilde olumlu etkiledi.

Maliyetlerin altından kalkmayı başarabilen ve gübreleme ile ilaçlamayı gerektiği gibi yapabilen çiftçiler, yağışların dane doldurma zamanına kadar devam etmesi ile önemli bir verim elde edebilir.

Ana geçim kaynağı tarım olan Sarayönü'nde Nisan ayında etkili olan yağışlar, çiftçilerin yüzünü güldürdü. Mart ayının ardından Nisan ayında da gelen yağışlı hava, ekili tarlalara büyük bir fayda sağladı.

Çiftçilerin en ihtiyaç duyduğu dönemlerden biri olan bu süreçte yağmur, gübre ve toprağın birbirine karışması ve hububatın gelişmesi için çok büyük önem taşıyor. Yağışlar böyle giderse yeraltı suları da ciddi anlamda beslenmiş olacak.

 

Gelişim çok güzel

Sarayönü İlçe Tarım ve Orman Müdürü Güngör Çiğdem, bu yıl kış dönemini istenildiği şekilde yağışlı geçirdiklerini belirterek, hububatın çok güzel bir gelişim sağladığını ancak mahsullerin başağa bindiği dönemde güneşe ve suya büyük oranda ihtiyacı olduğunu dile getirdi.

Çiğdem özellikle nisan ayında yağış alan tarlaların üreticisini rahatlattığını belirterek, "Son bir buçuk aydır mevsim tam hububatın istediği şekilde gidiyor. Bu yıl hem çiftçilerimiz hem de tarlalar rahat bir nefes aldı. Çiftçilerimiz harmana bu yıl umutla bakabiliyor. Yağışların biraz daha devam etmesi büyük fayda sağlayacaktır." dedi.

Yağışlarla birlikte ovada kaliteyi etkileyecek olan yaprak ve mantar hastalığına karşı çiftçileri uyaran Çiğdem, "Kışın alınan kar yağışlarının ardından Mart ve Nisan ayları ile Mayıs başı ile gelen yağışlar yine çiftçimizin yüzünü güldürdü. Çünkü özellikle buğday da arpa da verimliliği belirleyen yağışlar; mart, nisan ve mayıs yağışlarıdır" şeklinde konuştu.

Mayıs ayındaki yağışların da yeterli olması halinde bu yıl tarımsal üretimde de ciddi bir verim artışı bekleniliyor.