Yağışlar çimlenme ve gelişimi arttırdı

Yağışlar çimlenme ve gelişimi arttırdı
Sarayönü Ziraat Odası Başkanı Engin Çelik, çiftçiyi sıkıntıya sokan kurak bir sonbaharın ardından kış başlangıcında gelen yağışların, ekili tarlaları bir nebze rahatlattığını dile getirdi. Çiftçilerin zor dönemlerden...

Sarayönü Ziraat Odası Başkanı Engin Çelik, çiftçiyi sıkıntıya sokan kurak bir sonbaharın ardından kış başlangıcında gelen yağışların, ekili tarlaları bir nebze rahatlattığını dile getirdi. Çiftçilerin zor dönemlerden geçtiğini kaydeden Çelik, “Tek umudumuz yağışlar. Beklediğimiz yağışlar gelmezse çiftçilerimizi yine çok zorlu bir sene bekliyor.” dedi.

Tahıl ambarı olarak bilinen Sarayönü’nde kurak geçen ekim sezonunun ardından, yılın son ayında etkili olan yağmur ve kar yağışı çiftçileri sevindirdi.

Sarayönü Ziraat Odası Başkanı Engin Çelik, geçen yıl üretim sezonunun kurak geçtiğini ve istenen yağışın olmamasıyla hububatta beklenen verimin elde edilemediğini, bu karşın güz dönemi ve kış başlangıcının güzel yağışlarla geçmesinin gelecek sene için umutları yükselttiğini söyledi.

Çelik, Sarayönü’nün ağustos-kasım ayları arasında bir hayli az yağış aldığını ifade ederek, “Geçen yıl yaşanan kuraklığın bu yıl da yaşanabileceği korkusu içindeydik. Son bir ay içinde gerçekleşen yağışlarla bu korku ortadan kalktı.” dedi.

Karın her tarafa eşit miktarda yağmasının da avantaj olduğunu dile getiren Çelik, şöyle devam etti: “İlçe genelinde etkili olan  kar yağışı umudumuz oldu. Her şeyden önce yağışın miktarı ve dağılımı bizim için çok önemli. Kar yağışı sadece su olarak değerlendirilmemeli. Kar yağışı, toprakta bitkilerin bırakmış olduğu toksin maddelerin yıkanıp alt katmanlara inmesi için gereklidir. Bu yüzden önümüzdeki üretim sezonuna artık umutla bakıyoruz.”

Geçtiğimiz hafta yağan yağmur ve kar nedeniyle yeni sezona umutla baktığını belirten çiftçiler ise, “ilçe geneline son 15 gün içerisinde güzel yağış düştü ve tohumun çimlenerek güzleyip kışa hazırlanmasına uygun ortam oluştu. Geçen haftalarda görülen yumuşak hava nedeniyle tohumun çimlenmesi istenen boyuta ulaştı. Son günlerde yağan kar da altın değerinde oldu." dedi.