Yağışlar düşmedi çiftçi endişeli

Yağışlar düşmedi çiftçi endişeli
Hububat tarımının önemli merkezlerinden Konya Ovası ve Sarayönü bölgesinde çiftçinin umutla beklediği güz yağışları düşmedi.Aralık ayında olunmasına rağmen yağış yokluğundan ötürü imkanı olan çiftçiler hububat...

Hububat tarımının önemli merkezlerinden Konya Ovası ve Sarayönü bölgesinde çiftçinin umutla beklediği güz yağışları düşmedi.

Aralık ayında olunmasına rağmen yağış yokluğundan ötürü imkanı olan çiftçiler hububat ekili alanlarda sulama yapıyor. İmkanı olmayanlar ise yağmur veya kar yağışının ne zaman geleceğini endişeyle bekliyor.

İlçe Tarım ve Ziraat Odası elemanlarının yaptıkları incelemelere göre ekili alanlarda yağışların yetersiz olması nedeniyle tarlalarda çıkışlar dalgalı, çimlenmeyen tohumlar ise bozulmadan toprak altında olduğu gözlemlendi.

 

Sarayönü’nde kurak bir güz dönemi yaşanıyor. Aralık ayının gelmesine rağmen beklenen yağış hala gerçekleşmedi. Küresel ısınma ve kuraklık en çok Konya Ovası'nda hissedilmeye başlandı. Kuraklık nedeniyle özellikle çiftçiler büyük bir endişe yaşıyor. Yer altı sularında çekilmeler arttı.

Uzmanlar, yağış olmazsa önümüzdeki günlerde tehlikenin daha büyüyeceğini söyledi. Meteoroloji tahminlerine göre ise bu hafta 2 günlük kısa süreli yağış bekleniyor. Kar yağışı için ise tahminler Ocak ayının ilk haftasından sonrasını işaret ediyor.

Mevsimsel anormallikler yaşanıyor

Necmettin Erbakan Üniversitesi (NEÜ) Coğrafya Eğitimi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Adnan Pınar, Türkiye'de iklim açısından bir kuraklaşmanın yaşandığına dikkat çekip; “İlkbahar ve sonbaharın neredeyse görünmez hale geldiği iki kutuplu yaz ve kış olan iki mevsimli bir iklim tipine maalesef geçtik.

Her bitkinin bir yetişme zamanı var.  Bitkiler belli bir zamanda çiçek açar ya da yaprak verir ve ürüne durur, belli bir zamanda da hasat yapılır. Bu iklimin genel özelliğiydi. Ancak çok uzun yıllardır süregelen alıştığımız, yaşadığımız bu doğal denge şimdi bozuldu.

Yağış beklediğimiz zaman da yağışın az düştüğü, yağış beklemediğimiz zaman da yağışın arttığı, sıcaklık beklemediğimiz zaman da sıcaklığın anormal derecelerde görülebildiği anormallikler yaşıyoruz.

Aralık ayındayız ama Konya olarak bahar ayını yaşıyor gibiyiz. Sıcaklık, mevsim normallerinin üzerinde. Yağış yok. Yağış miktarı beklenilenin altında” dedi.

Hububatta çıkışlar önemli

Yaşanan kuraklığın buğday ve arpa üretimi açısından olumsuzluklar meydana getirdiğini belirten Sarayönü MYO eski müdürü, S.Ü. Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Süleyman Soylu, “Küresel kriz sürecini yaşadığımız şu günlerde yerli üretim son derece önemli. Fakat yaşanan kuraklık, özellikle buğday ve arpa üretimi açısından önümüzdeki dönem için olumsuz bir tablo ortaya çıkarmaya başladı. Hububatta verimliliğin anahtarı sağlıklı bitki çıkışıdır. Şu an sağlıklı bitki çıkışı istediğimiz seviyede değil. Kıraç alanlarda bazı bölgelerde alatav oluşumu nedeniyle tohum bozulmasıyla ilgili şikayetler gelmeye başladı” şeklinde konuştu.

 

Çiftçide endişeli bekleyiş

Aralık ayında imkanı olan çiftçinin hububat ekili alanları sulamaya devam ettiğini, kıraç arazilerde ise endişenin hâkim olduğunu söyleyen Sarayönü Ziraat Odası Başkanı Engin Çelik, Ovanın kuraklık sıkıntısı çektiğini belirtip “Çiftçi endişe içinde bekliyor” dedi

Sarayönü’nün çok büyük bir alanının kıraç alanlardan oluştuğunu vurgulayan Çelik,

Engin Çelik, beklenen yağışların bir türlü gelmemesi ile ilgili endişe duyulduğunu belirterek; “İncelemiş olduğumuz erken ekim yapılan arazilerde hububat çıkışları gerçekleşmiştir. Çıkan alanlarda yağışların yetersiz olması, toprakta istenilen tavının olmaması nedeniyle tarlalarda çıkışlar dalgalı olmuştur. Çimlenmeyen tohumlar ise bozulmadan toprak altında olduğu gözlemlenmiştir” açıklamasında bulundu.