Yağışlar Konya Ovasına ilaç gibi geldi!
Konya Bölgesi Sulama Kooperatifleri Birliği Başkanı Şaban Güven, ovadaki yağışla birlikte nisan mayıs aylarına kadar sulama yapılmayacağını belirterek, “Hububat üç defa sulanmış olarak değerlendirdiğimizde 1 milyar 250 milyon metreküp su havzada kalacak. Bu 1 milyar metreküp su da Konya Mavi Tünel den gelecek suyun üç katı†dedi.
Konya da yaklaşık 3 haftadır aralıklarla devam eden kar yağışı hem kent merkezini hem de ovayı beyaza bürüdü. Konya ya ocak ayında yağan kar hem tarımsal uygulamalar, hem de içme suyu açısından kenti rahatlattı.
Konya Bölgesi Sulama Kooperatifleri Birliği Başkanı Şaban Güven, Konya Ovasına yağan beyaz bereketle ilgili değerlendirmelerde bulundu.
Güven, bazı ulusal kanalların kar yağışına 'esaret, felaket' gibi nitelendirmeler yapmasına tepki göstererek, "Bu yağan kar beyaz altındır." dedi.
Konya'nın 20 yıldır böyle bir yağış almadığını ifade eden Güven, "1 metrenin üzerinde kar var. Dağlarda 2-3 metre kar var. Konya Kapalı Havzası 45 bin kilometre sahaya sahip. 1 metreküp kardan 70 kilogram su oluyor. 3 milyar 150 milyon metreküp yağış düştü Konya Ovasına. Bu da Beyşehir Gölüne göre kıyaslandığı zaman göl dolusu su... Bu kar tarımsal kuraklık riskini bitirdi.†dedi.
Güven, "Yağan kardan oluşan 3 milyar 150 milyon metreküp suyun yüzde 35'i Konya Kapalı Havzasını yani yeraltı sularını besleyecek. Yüzde 35'i toprağın nemini koruyacak. Yüzde 30'luk kısmı da buharlaşıp gidecek. Allah bereket versin" dedi.
Konya Bölgesi Sulama Kooperatifleri Birliği Başkanı Şaban Güven, 2016 yılının son dönemine kadar sulama kooperatiflerinin kuyularının çalıştığını ve bu durumun daha önce görülmediğini aktardı. Güven, “Konya Sulama Kooperatiflerinin 2016 yılında kullandığı elektrik miktarı 216 milyon 676 bin kilovat saat, parasal değeri ise 80 milyon lira†dedi.
Yağar kar ile birlikte çiftçinin nisan mayıs aylarına kadar sulama yapmasına gerek kalmayacağını belirten Güven, “Bu kar yağışı bizi olağanüstü bir durum olmadığı sürece nisanın sonu mayısa kadar götürür, toprağın suya ihtiyacı olmadan.†dedi.
Şaban Güven, geçen yıl çiftçinin hububatına 3 defa su verdiğini de aktararak,“ Nisan mayıs aylarına kadar hububat sulaması gerçekleşmeyecek ve 450-500 milyon metreküp su Konya Havzasından çekilmeyecek. Hububat üç defa sulanmış olarak değerlendirdiğimizde 1 milyar 250 milyon metreküp su havzada kalacak. Bundan sonra yağacak yağmur ve kar ile birlikte 1 milyar metreküp su havzaya düşecek, 2 milyar metreküp su tasarrufu yapacağız. Bu 1 milyar metreküp su da Konya Mavi Tünel den gelecek suyun üç katı. Mavi Tünelden gelecek su 414 milyon metreküp… Bunun 120 milyon metre küpünü Konya Büyükşehir içme suyu olarak alacak, tarımda kullanılacak su 300 milyon metreküp… Bunları hesapladığımız zaman Mavi Tünel den gelecek suyun 3 katına eş değer tasarruf yapmış olacağız†değerlendirmesini yaptı.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.