Yağışsız geçen ekim dönemi endişelendiriyor

Yağışsız geçen ekim dönemi endişelendiriyor
 Hububat tarımının önemli merkezlerinden bir tanesi olan Sarayönü’nde gelecek yıl için tarlalarını eken ve ekmeye hazırlanan çiftçiler dört gözle güz yağmurlarını bekliyor.Mazot, gübre gibi tarımsal girdilerin artması...

 

Hububat tarımının önemli merkezlerinden bir tanesi olan Sarayönü’nde gelecek yıl için tarlalarını eken ve ekmeye hazırlanan çiftçiler dört gözle güz yağmurlarını bekliyor.

Mazot, gübre gibi tarımsal girdilerin artması yüzünden zor günler geçiren çiftçiler bir de ekim dönemindeki yetersiz yağışlar yüzünden endişe içerisinde.

Sarayönü’nde yeni sezon için çiftçilerin bir kısmı hububat ekimini tamamlarken bir kısmı da toprağın tavını bulması için gelecek yağışları bekliyor. Eylül ve Ekim aylarında bölgeye gerekli yağmur düşmemesi ise çiftçiyi endişelendiriyor.

Bölgemizde üretimde birinci sırada yer alan arpa ve buğday ekimleri, çiftçiler tarafından arazilerde yoğun şekilde yapılıyor. Mevsim sıcaklıkları üzerinde seyreden hava şartları büyük su sıkıntısı yaşanan tarım sektörünü olumsuz etkileme devam ediyor.

Özellikle ilçemizde olduğu gibi sulu tarımın az olduğu yerlerde çiftçilerin umudu, tohumu yeşertecek olan toprak nemi ve yağış. Bu dönemde yağacak yağışları alan tarlaların nem seviyesinin yüksek olması, atılan tohumun bir an önce çıkmasına ve iyi şekilde güzlemesine büyük katkı sağlayacak.

Ekinin yeşermesi için, ekilecek alanların bu dönemde yağışa ihtiyacı olduğunu ifade eden çiftçiler, ekinin güçlü olarak çıkması için bu dönemde yağışın gerekli olduğunu söyledi.

Engin Çelik

Yeni ekim dönemini değerlendiren Sarayönü Ziraat Odası Başkanı Engin Çelik, beklenen yağışların bir türlü gelmemesi ile ilgili endişe duyulduğunu belirterek;

“İncelemiş olduğumuz erken ekim yapılan arazilerde hububat çıkışları gerçekleşmiştir. Çıkan alanlarda yağışların yetersiz olması, toprakta istenilen tavının olmaması nedeniyle tarlalarda çıkışlar dalgalı olmuştur. Çimlenmeyen tohumlar ise bozulmadan toprak altında olduğu gözlemlenmiştir.

Bu yıl artan tohum fiyatlarına karşı üreticimiz kendi tohumunu kullanmayı tercih ediyor. Bununla birlikte sertifikalı tohum kullanım oranlarında düşüş yaşanıyor. İlaç ve tohum fiyatları yanında gübre ve mazot fiyatlarının da bir yıl içerisinde sürekli artmasından dolayı hububat ekim alanlarında bazı üreticilerimiz bu yıl gübresiz ekim yaptıklarını belirttiler.

Bu şartlarda çiftçimizin üretimden kaçmaması için devlet desteğinin arttırılması gerekiyor.” şeklinde konuştu.