Yapılandırılan borç ödemeleri için son gün 31 Mart

Yapılandırılan borç ödemeleri için son gün 31 Mart
Sosyal Güvenlik Kurumu prim yapılandırmasının peşin ve ilk taksit ödemeleri ile Kamuya olan vergi ve idari para cezası gibi borçların yapılandırmasında ikinci taksit için son ödeme tarihi 31 Mart Çarşamba.Mali Müşavir Mustafa...

Sosyal Güvenlik Kurumu prim yapılandırmasının peşin ve ilk taksit ödemeleri ile Kamuya olan vergi ve idari para cezası gibi borçların yapılandırmasında ikinci taksit için son ödeme tarihi 31 Mart Çarşamba.

Mali Müşavir Mustafa Gökay vergi ve SGK prim borçlarının yapılandırma süresinin 31 Ocak tarihinde bittiğini hatırlatarak vergi borçları için 2 nci taksit ve SGK borçları için 1 nci taksitlerinin son ödeme tarihinin Çarşamba günü olduğunu söyledi.

Gökay borcu yapılandırılan vatandaşların yapılandırmadan faydalanmaya devam edebilmesi için borcun ilk 2 taksitinin süresi geçmeden ödemesi gerektiğini hatırlattı.

Vergi borcu yapılandırılan vatandaşların ilk taksit veya peşin ödemesi 1 Mart günü sona ermişti. 30 Aralık 2020'deki Cumhurbaşkanı Kararı ile SGK yapılandırma başvurusu 1 Şubat 2021'e, ödeme süresi ise 31 Mart 2021'e uzatılmıştı.

Mali Müşavir Mustafa Gökay konu ile ilgili yaptığı açıklamada; “Gelir Vergisi, Kurumlar Vergisi, KDV, MTV, ÖTV, tüm idari para cezaları, KYK borçları, Hazine alacaklarını kapsayan vergi borçları yapılandırılmasının ardından vatandaşların yapılandırmadan faydalanmaya devam edebilmeleri için yapılandırılan borcun ilk 2 taksitinin süresi geçmeden ödemesi gerekiyor.  Yapılandırma işlemini yapan vatandaşlarımız ödenmesi gereken taksitlerden ilk ikisini süresinde ödememesi ya da eksik ödemesi, bir takvim yılında birden fazla taksitin süresinde ödenmemesi veya eksik ödenmesi halinde yapılandırma hakkını kaybederek eski, yüksek gecikme zamlı borcunu ödemek durumunda kalacak. Bu nedenle 31 Mart Çarşamba günü sistemlerde son gün yoğunluğu yaşanacağından vatandaşlarımız yapılandırdıkları borçların taksitlerini son güne bırakmadan ödemeleri faydalarına olacaktır” şeklinde konuştu.

Bağ-Kur prim borçları silinebilecek

SGK borç yapılandırmasının, Bağ-Kur'lulara da önemli avantajlar getirdiğini belirten Gökay, "Bağ-Kur sigortalılarının daha önceki kanunlarla durdurulan hizmet sürelerine ilişkin prim borcu asılları, Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi (Yİ-ÜFE) ile güncellendi. 31 Mart 2021'e kadar ödemeleri halinde, durdurulan hizmet süreleri ihya edilecek" dedi.

Gökay, GSS prim borçlarının ise 30 Nisan 2021'e kadar peşin veya taksitler halinde ödenmesi durumunda gecikme cezasının ve zammının tamamının silineceğini sözlerine ekledi.

İkişer aylık dönemlerde ödeme imkanı

SGK yapılandırması kapsamında alacakların gecikme cezası ve zammı yerine Yİ-ÜFE ile güncellendi. Peşin ödemelerde hesaplanan Yİ-ÜFE'nin yüzde 90'ının, iki taksitle ödemede yüzde 50'si siliniyor.

Ayrıca taksitle ödemeyi tercih edenler için ikişer aylık dönemlerde 6, 9, 12 ve 18 eşit taksitle ödeme imkanı getirildi. Daha önce uygulanan hacizler, bu kanuna göre yapılacak ödemeler nispetinde kaldırıldı.