YAŞAMIN YANKISI

Yaşam, davranışlarımızın aynasıdır. Ne verirsek bize onu yansıtır. Bu doğa yasası yaşamın her yönü için geçerlidir. Hiçbirşey, tesadüf sonucu oluşmaz. İstek ve hayaller arasında istediğimiz köprüyü kurmakta zorlanabiliriz. Gün içinde karşılaşacağımız olaylara karşı tavrımızı iyi belirlemeliyiz. İlginç fırsatlar karşısında, karar verme güçlüğü yaşanabilir. Zamanlama konusunda ölçülü olmalı. Enerjiyi doğru kullanmalı.

YAŞAM akıp gidiyor, ellerimizden kaçmasın. Öyle bir hava gelir ki, poyraz üşütür, karayel düşündürür, hortum ise siler süpürür.

YAŞAMIN IŞIKLARINI AÇMALI Yürümek koşmak yaşama güç veren eylemlerdir. Çalışmadan, yorulmadan, terlemeden sağlanan sonuçların değeri, girişimlerle elde edilenler kadar anlamlı değildir. Yaşamın tüm alanlarındaki aydınlığı insanın hakettiği sağladığı emeğinin ürünleri onur veren bir aşamadır.

YAŞAMIN TADINI ALMALI Yaşamı çekilir kılmak, engel ve güçlükleri göğüsleyip istenilen sonuçları elde etmek için çalışmalar birer atılımdır.

TOPLUMSAL barışın temeli, iletişimdeki içten bağlardır. Bunu güçlendirip korumak, sürdürmek gerekir ki, huzur olsun. Kısır döngüler yalnız günümüzü değil, yarınlarımızı da olumsuzluklarla boğar.

KENDİMİZLE BARIŞMA ZAMANI Bir birey olarak değerli olduğumuzu bilmek, toplumsal yaşamın dışında kendimize ait bireysel kimliğimizi benimsemek, kendi değer yargılarımızla ve yaşam felsefemize uygun bir yaşam biçimi oluşturmak önemlidir. Sevdiklerimizle duygu birliği içinde olmak harika. Sürprizlere karşı hazırlıklı olmalı.

Enerjimiz fazla olunca, çalışma tempomuz iki katına çıkar. Her zamankinden fazla efor sarfederiz. Kafamız işlek ve hızlı çalışınca, kendi sınırlarımızın ölçüsünü iyi biliriz. Azimli bir yapıyla birçok işimizi başarılı bir tempoyla yürütürüz. Dürüstlük önemli. Mesafeli davranmalı. Duygularımıza öncülük yaparak, yaşadığımız olaylarda ustaca davranırız. Duygusal takıntılardan uzaklaşmalı.

Gücümüze güç katacak kişilerle çalışmak zevkli olur. Gizlilikler dalga dalga ortaya çıkar. Yaşamsal enerjinin en önemli kaynağı olan güneş sağlığımız için önemlidir. Güneş parlarken sevilirse, insan kimin umursayıp sevdiğini fırtınalar koptuğunda anlarız.

Dostluk paylaşmayı, huzur sabretmeyi, sevgi hak etmeyi bilenler içindir. Vicdan çok önemli. İyi dost kötü günde çağrılmadan gelendir. Başımızın üstünde olanları hiç aşağıya indirmeyiz. Güçlü görünmek emek ister. Kazanmak için koca bir ömür gider.

HAYATIN KIYISINDA kalmışların, bir bakışı, yarım gülüşü,  keskin çığlığı, zamanın havada asılı kaldığı anları görmek, sessizlerin fısıltısını işitmek gerekir.

ASLINDA zamanın ruhuna göre yaşıyoruz ve yaşayacağız da. İhtiyacımızdan fazlasını almayı, aşırı tüketimi bırakmalı.

HER ZAMAN içimizde bir umut ışığı ile sabretmeye çalışırız. Tertemiz hayallerimiz,  pırıl pırıl umutlarımız olur.

YAZ GÜNEŞİ PARLIYOR Sabah buğulu, öğlen yakıcı, akşama doğru grubun rengi vurunca yüzümüze, gözlerimizde coşkular çakmak çakmak dans eder. YAŞAM felsefemizin sorgulandığı 2021 devam ediyor. Yeni yaşam düzenimizde hareketlerimiz azaldı. Mutfak mesaimiz arttı. (covid-19) Yaşam alışkanlıklarının değişmesine, kısmen de olsa, kısıtlanmasına yol aştı.

Belirsizliğin yarattığı kaygı ve gerginlik tüm topluma yayıldı. Sade ve tasarruflu yaşamaya alıştık. İlişkilerimizi koparmadan doğaya yönelerek karantina günlerini yaşıyoruz. Evimizin konforunda, sağlığımıza, maske-temizlik-mesafeye dikkat ediyoruz.

Haziranın 3. haftası BABALAR GÜNÜ Baba olmak, babalık yapmaktan daha kolay. Yaşımız kaç olursa olsun, babamızın yanında kendimizi hep çocuk hissederiz. Babamızın, şefkat dolu sesinden öykü dinlemek kadar sihirli bir şey yoktur. Yeni anılar biriktiririz. Çocuklar, babaları tarafından anlaşılmak, kabullenilmek ve desteklenmek istiyor.

ANNE bebeğin iç dünyasını, BABA dış dünyasını inşa eder. Baba çocuğunu dış dünya ile tanıştırır. Dünyanın gerçekliğini gösterir. Bunu, anlattığı masalların, oynattığı oyunların içine yerleştirerek yapar. Masallarında, oyunlarında, içinde yaşadığı dünya hakkında, düşünebilme kapısını açar. Böylece çocuk sınırları öğrenir bitişleri yaşar. BABA çocuğunun tek başına güvenle yürümesini sağlar.

BABA çocuğu için sıcacık bir kucaktır. Çocukluk döneminde oyun arkadaşı ve güvenli alanıdır. Genç olduğunda, güçlü bir yol göstericidir. Her ne olursa olsun, BABA tarafından desteklenmek, seçimlerimize, yaşama bakışımıza, farklılıklarımıza yardımcı olmaları, bizim için güç kaynağıdır. Hatalarımızı affeden, gururlu kararlı olmayı öğret en babalarımızdır. Babalar her zaman kızlarının ilk aşkıdır.

BABALAR evlerin çınarı, çocukların güven limanı, koca yürekli ilham kaynağıdır. Varlığı dünyaya bedeldir. Bugün hayatta olmayan, tüm babalara rahmet diliyorum. Babasız yavrulardan özür dileyerek, yaşayan tüm babaların gününü kutluyorum.

HER birimiz bir bütünün parçasıyız. Anneyiz, babayız, kardeşiz. Paylaşmayı ailemizden ve çevremizden öğreniriz.

ONUR İnsan değerinin simgesidir. Yaşam hakkıyla birlikte koruduğumuz en anlamlı kişilik belirtecidir. Vicdan sorunu olarak öncelik olan sorumluluk duygusu asla ödün ve özür kabul edemez.

KİMİLERİNİN birleştirici olacak yerde kışkırtıcı çirkin sözleri, güven verici ışık tutucu olacak yerde kavgaya özendirici konuşmaları kişiliklerini karartan ağır kusurlardır.

YÜREK sesi bilmeyenler ya da, bilipte duymayanlar acıtsa da içimizi unutmamalı. Yüreği korumalı. Herkes sever, önemli olan güzel sevebilmek. Kırmadan, dökmeden, acıtmadan. Öyle canlar vardır ki, mesafeler uzakta olsa, hiç eskimez sevgileri taptaze kalır. Her zaman bir iç sesimiz vardır. Severiz kendimizle dertleşmeyi. Kendimizi en iyi biz biliriz. Yaşanmışlıklarımızın eserlerini taşırız.

DOSTLUK hiç haber almasan da, senden uzakta ne yaptığını hiç bilmesen de , adını duyduğunda, içine sevginin hücum ettiğini farkettiğin andır. Şelâle gibi coşup alev gibi yakarız. Güneş gibi parlak ve sıcak oluruz.

SEVENLER sevdiklerini gönüllerinde taşırlar. Gönül almayı bilmeyene ömür emanet edilmez. Bir bekleyenin olmalı senden vazgeçmeyen. Bazen yalnız olmak yanlış kalpte olmaktan iyidir.

HERKESİN özlediği birileri vardır. Özleyince yüreğimize sözümüz geçmez. VEDA zordur. Ayrılığın gölgesi ağırdır taşıyamayız. İnsanı yoran yüreğindeki taşıdıklarından göremediği vefadır... Kalıcı dostluklar olması dileklerimle...

Sevgi kazansın... Ayrılık olmasın...

SAYGILARIMLA...

Önceki ve Sonraki Yazılar
Mebruke BİCAN Arşivi

SEVGİ

28 Şubat 2024 Çarşamba 22:17