Yaşlandırma programı kişisel verileri tehlikeye sokuyor

Yaşlandırma programı kişisel verileri tehlikeye sokuyor
Son günlerde popüler olan ve binlerce kişinin mobil aygıtlarına ya da bilgisayarlarına yüklediği yaşlandırma programı bütün kişisel verileri tehlikeye sokuyor.Son günlerde tüm Türkiye'de yaşlandırma programı çılgınlığı...

Son günlerde popüler olan ve binlerce kişinin mobil aygıtlarına ya da bilgisayarlarına yüklediği yaşlandırma programı bütün kişisel verileri tehlikeye sokuyor.

Son günlerde tüm Türkiye'de yaşlandırma programı çılgınlığı aldı başını gidiyor. Uygulama ise yüz çevresini kapsıyor. Eskiden güvenlik uygulamalarında parmak izleri vardı. Şu anda ise göz retinaları kullanılıyor. İnsanların yüzü ise artık parola niteliği taşıyor. Yaşlandırma programı bu yüzden bütün kişisel verileri tehlikeye sokuyor. İnsanların güvenlik şifreleri, banka uygulamaları, kişisel verileri bu uygulama aracılığıyla elde edilebilir.

Uygulama kullanıcılardan kişisel verilere ulaşma izni istiyor. Bu izin verildiği anda telefon ve bilgisayarımızdaki bütün verileri kullanıma açmış oluyoruz. Bu uygulama her ne kadar magazinsel olsa da oradaki bütün görüntüler 'big data' adı verilen büyük merkeze aktarılıyor. Bu da yapay zekaya pratiklik kazandırıyor.

Yüz çehresiyle ilgili uygulamalara dikkat edilmesi gerektiğini vurgulayan uzmanlar, şunları söylüyor:

"Bu, basit bir popüler uygulama değil. Kendimizi yaşlandırırken verilerimizi kaptırabiliriz. Kendimizi yaşlandırdığımız fotoğraf, uygulamanın mülkiyetine geçiyor. Dijital dünyada eğlenirken, bütün mahrem bilgilerimizi veriyoruz. Aslında eğlendirirken sizi soyuyor. Fotoğrafların tamamı uygulamayı yapan şirketin oluyor. 'Smart boot' uygulamasıyla sizin fotoğraf hanesi başka profile yapıştırılabilir. Böylece sizin üzerinize bir algı çalışması yapılabilir. Yaşlandırma programı gibi dijital dünyanın ürünleri kullanılırken dikkatli olunması gereken uygulamalarından biri. Kullananlar fotoğraflarını telefonlarından ya da bilgisayarlarından silseler bile bunlar artık büyük sistemde kalacak. Yaşlandırma programını kullananlar, şifrelerini değiştirebilir ya da sistemlerini yenileyebilir."