Yaşlı yakınına bakana 1.305 lira

Yaşlı yakınına bakana 1.305 lira
Devlet, aynı çatı altında yaşayıp da hasta ve yaşlı olana bakana maaş ödüyor. Bunun belli şartları var. Bugüne kadar 700 bin kişinin aldığı maaşın tutarı ocak itibarıyla 1.305 liraya yükseldi.Hastası ve ağır engelli...

Devlet, aynı çatı altında yaşayıp da hasta ve yaşlı olana bakana maaş ödüyor. Bunun belli şartları var. Bugüne kadar 700 bin kişinin aldığı maaşın tutarı ocak itibarıyla 1.305 liraya yükseldi.

Hastası ve ağır engelli raporu olan herkes, evde bakım parası almak için başvurabilir. Gerekli şartları yerine getirenlere aylık bin 305 lira bağlanıyor. Başkasının yardımı ve bakımı olmadan hayatını devam ettiremeyen, tek başına ihtiyaçlarını gideremeyenlere (örneğin; yemeğini yiyemeyen) bakanlar bu maaşı alabiliyor.

AKRABA YA DA VÂSİ

Maaş alacak olanların, engelli veya yaşlı kişinin akrabası olması ya da yasal vasisi olması gerekiyor. Tam teşekküllü devlet hastanesinden alınacak sağlık kurulu raporunda ‘ağır engelli’ yazması da şart. Maaş alabilmek için, hane içindeki gelirin ‘847 lirayı’ geçmemesi gerekiyor. Daha önce başvurup bu yüzden bakım aylığı alamayanlar, geliri 847 liranın altına düştüyse başvurabilir.

BAŞVURU YERİNE DİKKAT!

Parkinson, demans, böbrek yetmezliği gibi hastalıkları olanların sağlık raporunda ağır engelli ibaresi bulunması halinde, yakınlarına bakım aylığı ödeniyor. Evde bakım maaşı için Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’nın il ve ilçe müdürlüklerine ve Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu’na başvuru yapılması gerekiyor. Evde bakım aylığı temmuzda bin 400 liraya çıkacak.

EMEKLİLİK HAKKI YOLDA

SGK, evde bakım aylığı alan 700 bin kişinin düşük sigorta primiyle emekli olmasını sağlayacak bir çalışma da yapıyor. Taslağa göre, yaşlı ve özürlü yakınına kendisinden başka bakacak kimsesi olmayan, bu nedenle başka bir işte çalışamayan ve evde bakım yardımı alanlar “sosyal güvenlik” kapsamına alınacak. Bu kişilerin sigorta primlerini devlet yatıracak ve emekli olmaları sağlanacak.