Yaşlılık algısı değişti! Artık o yaş grubu yaşlı sayılmıyor

Yaşlılık algısı değişti! Artık o yaş grubu yaşlı sayılmıyor
Almanya’daki Humboldt Üniversitesi'nde yapılan bir araştırma, yaşlılık algısının değiştiğini ortaya koydu. Araştırmaya göre artık o yaş grubundaki bireyler genç sayılıyor…

Toplum yapısındaki değişimle birlikte yaşlı bireylerin farklı demografik, sosyo-kültürel ve ekonomik özellikleri göz önünde bulundurulduğunda yaşlılığa yükledikleri anlamlar ve yaşadıkları deneyimler farklılaşıyor. Bu da yaşlılık algısını değiştiriyor.

Değişen yaşlılık algısıyla birlikte son yıllarda 60'lı yaşların yeni 50’ler, 70'lerin yeni 60’lı yaşlar gibi olduğu algısı giderek yayılıyor. Yapılan yeni bir çalışma ise insanların “yaşlılığın” eskisinden daha geç başladığını düşündüklerini ortaya çıkardı. Bilim insanları, bu çalışmada ileri yaştaki yetişkinlerin artık yaşlılık döneminin 74 yaş ve üzeri olduğuna inandığını keşfetti.

Almanya’daki Humboldt Üniversitesi'nden bir ekip, Alman Yaşlanma Araştırması'na katılan 14.056 katılımcının verilerini inceledi. Almanya'da yaşayan ve 1911 ile 1974 yılları arasında doğan insanları kapsayan uzun soluklu çalışmada, katılımcılar, 40 ila 100 yaşları arasındayken, 25 yıl boyunca çeşitli anket sorularına yanıt verdiler.

YAŞLILIĞIN TANIMI SORGULANDI
Daha sonraki nesiller orta yaşa ve yaşlılığa girdikçe, çalışma dönemi boyunca ek katılımcılar ankete dahil oldu.

Anket katılımcılarının yanıtladığı pek çok soru arasında şu da vardı: “Birini hangi yaşta yaşlı olarak tanımlarsınız?”

Araştırmacılar, en erken doğan katılımcılarla karşılaştırıldığında, daha sonra doğan katılımcıların yaşlılığın daha geç başladığını bildirdiklerini buldu.

Örneğin 1911 doğumlu katılımcılar 65 yaşında olduklarında yaşlılığın başlangıcını 71 yaş olarak belirlediler. Öte yandan 1956 doğumlu katılımcılar 65 yaşına geldiğinde yaşlılığın başlangıcını 74 olarak belirlediler.

CİNSİYET VE BİREYSEL ÖZELLİKLER CEVAPLARI ETKİLEDİ
Son olarak ekip, cinsiyet ve sağlık gibi bireysel özelliklerin, algılanan yaşlılık başlangıcı üzerindeki farklılıklara nasıl katkıda bulunduğunu inceledi.
Kadınların ortalama olarak yaşlılığın erkeklerden iki yıl sonra başladığını ve erkeklerle kadınlar arasındaki farkın zamanla arttığını söylediklerini buldular.

Ayrıca, daha yalnız olduklarını, sağlıklarının daha kötü olduğunu ve kendilerini daha yaşlı hissettiklerini bildiren kişilerin; daha az yalnız olan, daha sağlıklı ve kendilerini daha genç hisseden kişilere göre ortalama olarak yaşlılığın daha erken başladığını söylediğini buldular.

Bulgular Psikoloji ve Yaşlanma dergisinde yayınlandı.

Kaynak:HABER MERKEZİ