Yem bitkisi müracaatları başladı

Yem bitkisi müracaatları başladı
Sarayönü Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, yem bitkileri destekleme ödemesinden yararlanmak isteyen çiftçilerin başvurularını almaya başladı.Sarayönü Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Güngör Çiğdem, yaptığı...

Sarayönü Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, yem bitkileri destekleme ödemesinden yararlanmak isteyen çiftçilerin başvurularını almaya başladı.

Sarayönü Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Güngör Çiğdem, yaptığı açıklamada, “Yem bitkileri Desteklemeleri Uygulama Esasları Tebliği kapsamında yapılmakta olan yem bitkileri desteklemeleri için müracaatlar başlamış olup, kaliteli kaba yem üretimi amacıyla yem bitkisi eken çiftçilerimizin hasattan önce İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğümüze başvurmaları gerekmektedir. Bakanlıkça sularının yetersiz seviyede ve su kısıtı olduğunun bakanlıkça tespit edildiği havzalarda 2018 üretim yılında ekilen fiğ, macar fiği, burçak ve mürdümük ürünleri için %50 ilave destek ödemesi yapılacak." dedi.

Çiftçilerimizin hasattan 15 gün öncesine kadar mutlaka müracaatlarını tamamlamaları gerektiğini kaydeden Çiğdem, "Arazilerin biçimi kontrol yapıldıktan sonra gerçekleştirilebilir. Bu tarihten sonra yapılacak müracaatlar değerlendirmeye alınmayacaktır. İlçemizin ekolojik şartlarına, ekim tekniklerine ve ekim normlarına uygun yem bitkisi ekilişleri yapmayan, hayvana otlatan, daneye bırakan ve uygunsuz beyanda bulunan üreticilerimiz destekleme kapsamı dışında bırakılacaktır." şeklinde konuştu.

Çiğdem şöyle devam etti: "Buna göre tek yıllık yem bitkisi ekilişlerinde ekimin uygun zamanda yapılıp yeşil iken (% 50 çiçeklenme döneminde) hasat edilmesi gerekmektedir. Silajlık mısır ekilişlerinde ise danelerin hamur olum döneminden sararmaya başladığı döneme kadar silaj yapılmak üzere hasat edilmesi ve kesinlikle daneye bırakılmaması, çok yıllık yem bitkilerinden yoncanın 4 yıl bozulmadan ve korunganın ise 3 yıl bozulmadan biçim yapılması gerekmektedir. Tek ve çok yıllık baklagil yem bitkileri ile buğdaygil yem bitkileri karışımlarından yapılacak ekilişlerde ilimizin ekolojik şartları gereğince karışım içerisindeki buğdaygil yem bitkisi oranının % 30’u geçmemesi gerekmektedir."