Yem sanayicileri krizi fırsata çevirdi!

Yem sanayicileri krizi fırsata çevirdi!
Sarayönü Süt Üreticileri Birliği Başkanı Murat Ceran “Birkaç ay önce torbası 75-80 lira olan yem fiyatlarının şu an 105 liradan satıldığını belirterek, “Ham madde fiyatlarında bir artış olmamasına rağmen yem fiyatlarında...

Sarayönü Süt Üreticileri Birliği Başkanı Murat Ceran “Birkaç ay önce torbası 75-80 lira olan yem fiyatlarının şu an 105 liradan satıldığını belirterek, “Ham madde fiyatlarında bir artış olmamasına rağmen yem fiyatlarında artış yaşandı. Yem sanayicileri krizi fırsata çevirdi.” dedi.

Sarayönü Süt Üreticileri Birliği Başkanı Murat Ceran, son aylarda yem fiyatlarında artış yaşandığını belirterek, artan girdi maliyetlerinin süt üreticisini zorladığını söyledi.

Korona virüsü salgınından önce yemin torbasının 75-80 liradan satıldığını kaydeden Ceran, “Son günlerde yemin torbası 105 liraya kadar çıktı. Bunun adı fırsatçılıktır. Arpa, mısır fiyatlarında bir değişme olmadı ama yem fiyatlarında ciddi bir artış oldu. Neye dayanak zam yapıyorlar. Arpa ve mısır fiyatı değişmedi. Yem sanayicileri yaşanan krizi resmen fırsata çevirmiştir. Bu vicdansızlıktır. Ülkemizde hayvancılığa vurulan bir darbedir.” dedi.

Girdi maliyetleri iki katına çıktı

Ceran, sözlerini şu şekilde sürdürdü: “2018 yılının ikinci yarısından itibaren süt üreticilerine litre başına 10 kuruş destek sağlanıyordu. Neredeyse 2 yıldır çiğ süt prim desteği 10 kuruş idi. 10 kuruş olan çiğ süt prim desteğine sadece 5 kuruşluk zam yapıldı. Ancak geçen yıldan bu yana süt üretiminin girdi maliyetleri de neredeyse 2 katına çıktı. Geçen yılki yem fiyatlarıyla bu yılki yem fiyatları arasında dağlar kadar fark var. Diğer girdi maliyetleri de arttı. Hal böyleyken, çiğ süt destekleme primlerine 5 kuruşluk artış sağlanması, üreticinin maliyetler altında ezilmesine yol açıyor.”