Yeni bir göç dalgası uyarısı

Yeni bir göç dalgası uyarısı
İdlib bombalama altına alındı, Suriyeliler Türkiye sınırına dayandı. Konyalı bir yetkili, “Şuan girişler kapalı ama girişler olacak. Akrabaları Konya'da olanlar ise şehrimize gelecek. Olaya duygusal bakılmamalı ve bu insanlara...

İdlib bombalama altına alındı, Suriyeliler Türkiye sınırına dayandı. Konyalı bir yetkili, “Şuan girişler kapalı ama girişler olacak. Akrabaları Konya'da olanlar ise şehrimize gelecek. Olaya duygusal bakılmamalı ve bu insanlara sahip çıkılmalıdır" dedi

Suriye'deki iç savaşın üzerinden 8 yıl geçti. Aradan geçen 8 yıla rağmen bölgede gözyaşı, kan ve zulüm eksik olmadı. Milyonlarca Suriyeli çeşitli gerekçelerden dolayı vatanını terk ederken, yüz binlerce Suriyeli de saldırılarda hayatını kaybetti. Bu sancılı süreçte zulüm altındaki Suriyeliler'e bir tek Türkiye kucak açtı.

Ancak son zamanlarda mülteci geçişleri önü alınamaz bir hale gelince girişler kapatıldı. Suriye'den Türkiye'ye eskisi gibi rahat geçişin önüne geçildi. Geçtiğimiz günlerde medyada yer alan bazı haberlere göre Suruç'taki çadır kentlerde yaşayan yaklaşık 35 bini aşkın Suriyeli'nin Türkiye'nin çeşitli illere dağıtılacağı söylendi. Akıllara hemen “Acaba 35 bin kişinin kaçı Konya'ya gelecek?” sorusu geldi. Bu sorunun akıllara gelmesine gerekçe “Konya'nın en fazla Suriyeli barındıran şehirlerden biri olması” geliyor. Konya'da resmi rakamlara göre 80 bin civarında, resmi olmayan rakamlara göre ise 120 bin civarında Suriyeli yaşıyor.

Bölgeyi yakından tanıyan Konyalı bir yetkili de “Bu geliş, maalesef önüne geçilemez doğal bir geliş olarak görülüyor. Girişler, şuan için kapalı ama yığılma fazla olursa kapı mecburen açılacak. Suruç'tan Konya'ya gelenler olacak. Çünkü Suriyelilerin akrabalarının önemli bir kısmı Konya'da” dedi.

Çoğu Suriyelinin elektrik ve suyu kesik!

Türkiye'de Suriyelilere karşı anormal bir karşıtlığın yaşandığını ve bu durumdan üzüntü duyduğunu söyleyen yetkili, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Ekonomik kriz, herkesi vurdu. Ancak, en fazla Suriyelileri vurdu. Suriyeliler, vatanlarını bırakıp geldiler Türkiye'ye, Konya'ya. Bir işin ucundan tutup, varlıklarını devam ettirmek, ailelerine bakmak zorunda olduklarını biliyorlardı. İnşaatlara, sanayilere girip çalıştılar. Kriz, inşaat sektörünü vurunca Suriyelilerin büyük kısmı işsiz kaldı. Sanayilerde de durum farklı değil. Gidin bakın Konya'da yaşayan çoğu Suriyeli'nin işsizlikten dolayı, suları ve elektrikleri kesik. Ben, inanıyorum ki, inanılmaz derecede Suriye karşıtlığı olsa da Türk insanı ve Konyalılar, merhametini elinden bırakmaz. Düşüncesi, inancı, şartı ne olursa olsun, bizim insanımız düşene el uzatır, bir tekme atmaz.”