Yeni bir yapılandırma geliyor

Yeni bir yapılandırma geliyor
Af paketi kapsamında 401 milyarlık vergi alacağı ile 74.6 milyarlık SGK alacağı yapılandırılacak. Ödenmeyen 5.2 milyarlık trafik cezası da kapsamda. Kapsamlı borç yapılandırması ve matrah artırımı getiren ekonomi teklifi...

Af paketi kapsamında 401 milyarlık vergi alacağı ile 74.6 milyarlık SGK alacağı yapılandırılacak. Ödenmeyen 5.2 milyarlık trafik cezası da kapsamda.

 

Kapsamlı borç yapılandırması ve matrah artırımı getiren ekonomi teklifi komisyonda kabul edildi. Teklif, vergi cezalarından sigorta primlerine, motorlu taşıtlar vergisinden KYK borçlarına kadar geniş yelpazede yapılandırma imkanı getiriyor.

Milyonlarca borçlu için yeni bir yapılandırma olanağı getiren kanun teklifi komisyondan geçti. Teklife göre, vergi cezaları, SGK prim borçları, gümrük cezaları yeniden yapılandırılacak.

Belediyelerin su alacakları, emlak ve çevre vergisi, motorlu taşıt vergileri, otoyol ve köprü cezaları da bu kapsama alınacak.

 

Salgınla mücadele kapsamındaki cezalar yapılandırılmayacak

Koronavirüsle mücadele kapsamında kesilen idari para cezaları ise yapılandırma dışında tutulacak. 30 Nisan 2021 tarihinden önceki kesinleşmiş borçlar yapılandırmadan yararlanacak. Bunun için 31 Ağustos 2021'e kadar başvuru yapılması gerekecek. İlk taksit ödemeleri Eylül sonuna kadar yapılacak.

 

363 MİLYARIN 91 MİLYARI ÖDENDİ

2011-2020 yılları arasında çıkarılan 6 af kanunu kapsamında 363 milyarlık ödenmemiş borç için yaklaşık 32 milyon borçlu yapılandırmaya başvurdu.

Bu aflardan bugüne kadar yaklaşık 91.5 milyarlık kamu alacağı tahsil edilebildi. Aflara başvuru yapanlar, tamamını ödeyecekleri sözünü verdikleri borçlarının yüzde 14.5 ila yüzde 66.7'sini ödeyebildiler.