Yeni salgın: Kronik Grip

Yeni salgın: Kronik Grip
Üst solunum yolu hastalıkları, mevsim geçişlerinin yaşandığı bugünlerde sık görülmeye başlandı. 3'lü salgın adı verilen Kovid 19, grip ve solunum yoluyla bulaşan RSV nedeniyle pek çok kişi hastaneye başvuruyor. (adsbygoogle...

Üst solunum yolu hastalıkları, mevsim geçişlerinin yaşandığı bugünlerde sık görülmeye başlandı. 3'lü salgın adı verilen Kovid 19, grip ve solunum yoluyla bulaşan RSV nedeniyle pek çok kişi hastaneye başvuruyor.

Üst solunum yolu denilince akla ilk gelen influenza A yani grip geliyor. Ama üst solunum yolu hastalıklarına tek yol açan grip RSV de en az grip kadar bulaşıcı. Üçlü salgın adı verilen bu hastalığın, bu kış çok ciddi artış göstermesi bekleniliyor. Şu an 3'lü salgın başlamış durumda. Koronavirüs zaten vardı. Fakat RSV ve grip bilindik grip salgınlarından daha ağır ve daha uzun sürüyor.

Dr. Ahmet Uzunay

Sarayönü Devlet Hastanesi Başhekimi Dr. Ahmet Uzunay, korona virüs (Covid-19) salgınının artık kronik grip halini aldığını belirterek, “Havaların soğumasıyla üst solunum yolu enfeksiyonu vakalarında artış yaşanıyor.  Grip artık kronik bir hal aldı. Önceden 1-2 günde grip şikâyetleri geçerken şimdi ise kronik grip dediğimiz bir tablo ile karşı karşıyayız.

Pandemi sonrası maske kullanımının kalkması, kapalı ve toplu alanlarda havalandırma sorunları ve maske takılmaması ile birlikte bu enfeksiyonların yayılımı hızlandı. Hala şanslıyız ki salgın nedeniyle çok ağır vakalarla karşılaşmıyoruz.” dedi.

GRİP VE NEZLE YAYGIN

Hastanelerdeki yoğunluğa dikkat çeken Uzunay; “Hastanelere özellikle çocuk hastalıkları bölümleri dahil olmak üzere düşmeyen yüksek ateş, aşırı halsizlik, boğaz ağrısı, bitkinlik gibi normal solunum yolu enfeksiyon bulgularıyla başvuran çok sayıda hasta oluyor.

Hastalıklar daha çok çocuklarda yaygın. Çocuklar da bu hastalıkları büyüklere de ulaştırmada rol oynuyorlar. Çocuklarda hastalığın artması toplumda da hastalıkların artması anlamına geliyor.

Önceden genel bir bağışıklık söz konusuydu toplumda çok virüs ile karşılaşanlar ancak hastalanıyordu. Şimdi az virüsle bile karşılaşmak hastalanmaya yettiği için çok sayıda insan hastalanıyor ve hastalananlar hastalığı topluma yayıyorlar.” şeklinde konuştu.