Yönet “Tuzu ölçülü kullanın”

Yönet “Tuzu ölçülü kullanın”
Sarayönü Devlet Hastanesi Dahiliye Uzmanı Dr. Fethi Yönet, son derece zararlı görülen aşırı tuz tüketimi hakkında uyarılarda bulundu.Tuz tüketiminin günlük 5 gramın altında olması gerektiğini vurgulayan Yönet, “Bu miktar...

Sarayönü Devlet Hastanesi Dahiliye Uzmanı Dr. Fethi Yönet, son derece zararlı görülen aşırı tuz tüketimi hakkında uyarılarda bulundu.

Tuz tüketiminin günlük 5 gramın altında olması gerektiğini vurgulayan Yönet, “Bu miktar bir tatlı kaşığı veya tepeleme bir çay kaşığına denk gelmektedir. Günlük olarak tüketilmesi önerilen bu miktar; gün içinde tüm besinlerimizle aldığımız tuzu (sodyumu) da kapsamaktadır. Ayrıca, diyetimizdeki çok fazla tuzun, kan basıncını arttırarak (hipertansiyona neden olarak) inme ve kalp hastalığı riskini yükselttiğini biliyoruz. İnme ve Kalp hastalıkları da dünya çapında en önemli ölüm ve sakatlık nedenlerinden ikisi olarak gösterilmektedir.” dedi.

Tüketilen tuzun yalnızca kendi attığımız tuz olarak düşünülmemesi gerektiğinin altını çizen Yönet, “Yediğimiz tuzun % 80’e varan kısmı, işlenmiş, paketlenmiş gıdalarda – ekmek, kahvaltı gevrekleri veya hazır yemekler gibi veya restoran yemeklerinde, kafeterya yemeklerinde ve ev dışında kalan diğer yerlerde bulunan tuzlardan gelmektedir.” şeklinde konuştu.

Tuzdan korunma farkındalığının artması gerektiğine işaret eden Yönet, şunları söyledi: “Devlet, Sağlık Profesyonelleri, ilgili tüm kurum ve kuruluşlar, gıda ve içecek sektörü, lokantalar, restoranlar ve hatta bireysel olarak; gıdalarımızın içerdiği yüksek tuz ve bunun sağlığımıza zararlı etkileri konusunda farkındalığımız yüksek olmalıdır. Aşırı tuz tüketiminin azaltılması amacıyla Sağlık Bakanlığı’nca “Türkiye Aşırı Tuz Tüketiminin Azaltılması Programı” yürütülmekte ve çok sektörlü bir yaklaşımla kademeli olarak tuz tüketiminin azaltılması için çalışılmakta; ilgili kamu kurum ve kuruluşları, üniversiteler, sivil toplum kuruluşları, özel sektör ile işbirliği yapılmaktadır. Bu işbirliği çalışmalarına örnek teşkil edecek olan ve aşırı tuz tüketiminin azaltılmasına katkı sağlayacak iki işbirliği protokolü hazırlanmıştır.”