Yönetmeliğe uygun binalarda yangın riski minimuma iniyor

Yönetmeliğe uygun binalarda yangın riski minimuma iniyor
"Binaların Yangından Korunması Hakkında Yönetmelik" esaslarına göre inşa edilen yapılar, yangın riskini en aza indirerek can ve mal kaybını önlemede büyük rol oynuyor.

Kayseri Üniversitesi (KAYÜ) Bünyan Meslek Yüksekokulu Mülkiyet Koruma ve Güvenlik Bölümü Sivil Savunma ve İtfaiyecilik Programı Öğretim Görevlisi Dr. Emrah Gökkaya, yangınların büyük çoğunluğunun bilgisizlik, ihmal, dikkatsizlik ve tedbirsizlikten kaynaklandığını belirtti.

Gökkaya, 1950'li yıllarda yangının alevlenme aşamasına kadar geçen sürenin 15 dakika olduğunu, günümüzde ise bu sürenin 3 dakikaya kadar düştüğünü ifade ederek, yangının ilk anlarında alınacak önlemlerin hayati önem taşıdığını vurguladı.

"Binaların Denetimleri Artırılmalı"

Yangınlara karşı alınması gereken aktif ve pasif güvenlik önlemlerine dikkat çeken Gökkaya, yönetmeliğe uygun olmayan yapıların daha sık denetlenmesi gerektiğini belirtti:

"Binaların yönetmeliğe uygun şekilde inşa edilmesi şarttır. Daha önce yapılan ve yönetmelik standartlarını taşımayan binalarda denetimlerin sıklaştırılması gerekmektedir. Yangın merdivenlerinin kullanılabilir durumda olması, yangın bölme duvarlarının bina içinde inşa edilmesi ve yapı malzemelerinin yangına karşı dayanıklı olması büyük önem taşımaktadır. Ayrıca konaklama tesislerinde misafirlere acil durum bilgilendirmelerinin broşür veya videolarla yapılması gerekir. Tüm binalarda acil durum yönetmeliğine uygun ekiplerin oluşturulması ve bu ekiplerin gerekli eğitimleri alması hayati önem taşır."

Dünya Genelinde Yangın Önleme Stratejileri

Birçok ülkenin olası yangın felaketlerine karşı yangın master planları hazırladığına dikkat çeken Gökkaya, Japonya ve diğer ülkelerde bu konuda başarılı adımlar atıldığını belirtti:

"Yapılan araştırmalar ve yaşanan olaylar göstermektedir ki 'Binaların Yangından Korunması Hakkında Yönetmelik' esaslarına uygun inşa edilen yapılarda yangın riski neredeyse sıfıra inmektedir. Ancak yönetmeliğe uygun olmayan binalarda bu risk yüzde 100'e kadar çıkabilmektedir. Örneğin, Japonya’nın Kobe kentinde büyük bir yangın felaketinin ardından 2005-2015 yılları arasında afet olmadan önce riskleri belirlemeyi hedefleyen bir eylem planı hazırlanmış ve yangın riski minimuma indirilmiştir. Benzer şekilde Tokyo, Toronto ve Londra’da meydana gelen büyük yangınların ardından uygulamaya konulan yangın önleme planları ile riskler azaltılmıştır."

Yangın Önlemlerinde Periyodik Bakım Şart

Gökkaya, binalarda bulunan yangın söndürme sistemleri ve güvenlik önlemlerinin periyodik bakımının aksatılmaması gerektiğini belirtti.

"Yangın ve afetlerde en büyük kayıplar, bilinçsizlik, dikkatsizlik ve ihmal nedeniyle yaşanmaktadır. Bu nedenle binalarda aktif ve pasif güvenlik önlemlerinin düzenli olarak bakım ve kontrollerinin yapılması, standartlara uygun şekilde çalışır durumda olmaları büyük önem taşımaktadır." dedi.

Yangın riskini en aza indirmek için hem yapıların yönetmeliğe uygun inşa edilmesi hem de mevcut binaların sıkı denetimden geçirilmesi gerektiğini vurgulayan Gökkaya, bilinçli önlemlerle can ve mal kayıplarının önüne geçilebileceğini ifade etti.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.