Yumurta krizi tüketiciye yaradı

Yumurta krizi tüketiciye yaradı
Ülkede yaşanan yumurta ihracatı krizinden dolayı yumurtaların iç pazarda değerlendirilmesi yumurta fiyatlarını düşürdü. Sarayönü'nde bulunan marketlerde 30'lu viyol yumurtanın fiyatı 8,5 liraya kadar düştü.Irak hükümetinin...

Ülkede yaşanan yumurta ihracatı krizinden dolayı yumurtaların iç pazarda değerlendirilmesi yumurta fiyatlarını düşürdü. Sarayönü'nde bulunan marketlerde 30'lu viyol yumurtanın fiyatı 8,5 liraya kadar düştü.

Irak hükümetinin Türkiye'den yumurta ithalatını durdurması yumurta üreticisinde büyük krize yol açtı. Yem masraflarını karşılayamayan üretici son 20 günde bir milyon tavuğunu telef etmek zorunda kaldı. Sektör üreticileri ise krizin devam etmesi halinde 6 ay sonra piyasada yumurta bulunamayacağını belirtti. Yumurta üretiminde önde gelen illerden olan Konya'da tavuklar telef edildi. 1 Mayıs itibari ile Irak yumurta ithalatında Türkiye’ye ambargo uygulamaya başladı. Yumurta üreticisi yüzde 20’lik Irak ihracatını ülke piyasasına sürmek zorunda kaldı. Piyasada yumurta arzının artması fiyatlarda ciddi düşüşü beraberinde getirdi. Vatandaşlar yumurtanın ucuzlamasına sevinirken, üretici için bu durum pek iç açıcı olmadı.