Yumurta rekora koşuyor

Yumurta rekora koşuyor
Yumurta fiyatları, zirveyi gördü. Bugün marketlerde en ucuz yumurta 25 liraya satılıyor. Yumurta büyüklüğüne ve kalitesine göre 35 liraya kadar da çıkıyor. Yumurta fiyatlarındaki yükselişe gerekçe olarak ise yem fiyatlarındaki...

Yumurta fiyatları, zirveyi gördü. Bugün marketlerde en ucuz yumurta 25 liraya satılıyor. Yumurta büyüklüğüne ve kalitesine göre 35 liraya kadar da çıkıyor. Yumurta fiyatlarındaki yükselişe gerekçe olarak ise yem fiyatlarındaki artış gösteriliyor.

Yumurta fiyatlarındaki artış durdurulamıyor. Vatandaş, markete her gittiğinde farklı bir fiyatla karşılaşıyor. Son dönemlerde zammın en fazla geldiği ürün ise yumurta oldu. Yumurtanın kolisi büyüklüğü, kalitesi ve markasına göre 25 ile 35 lira arasından satışa sunuluyor. Yumurta üretiminin azalması, yumurtaya olan talebin artması, üreticinin girdi maliyetlerinin yükselmesi yumurta fiyatlarını şişirdi. Alım gücü zayıflayan tüketici ise fiyatların yükselmesine tepki gösterdi.

Yüzde yüz zamlandı

Ramazandan önce 12-13 liraya satılan yumurta, Ramazan ayında 20 liraya kadar yükselmişti. Fiyat artışı, vatandaşın ciddi şekilde tepkisine neden olurken, yumurta üreticileri ise yumurtanın gerçek fiyatından satıldığını aktarmıştı. Yumurtaya Ramazan ayı içinde iki kez zam gelmişti. Aradan geçen yaklaşık 6 buçuk 7 aydan sonra yumurta fiyatları en az yüzde yüz arttı.

Yem fiyatları da ikiye katladı!

Yumurta üreticileri, yem fiyatlarındaki aşırı artışa dikkat çekti. Son 2 buçuk 3 ay içerisinde yem fiyatlarının neredeyse ikiye katladığını ifade eden üreticiler, “Yemin kilogram fiyatı 3 ay önce 1.85-1.95 arasındaydı. Bugün bu fiyat 2.60-2.75'e yükseldi. Yem fiyatlarının daha da artacağı konuşuluyor. Döviz kuru yükseliyor. Enflasyon yükseliyor. Zamlar peş peşe geliyor. Haliyle yumurta fiyatları da artıyor.” şeklinde konuştu.