Yumurtada derecelendirme dönemi

Yumurtada derecelendirme dönemi
Yumurta üretim sektöründe, "yetiştirme metodu kodu" uygulaması başlatıldı. Buna göre satışa sunulan yumurtaların üzerindeki numaralar, yumurtanın nasıl üretildiğini ifade edecek. Üzerinde kod bulunmayan yumurtalar satılmayacak....

Yumurta üretim sektöründe, "yetiştirme metodu kodu" uygulaması başlatıldı. Buna göre satışa sunulan yumurtaların üzerindeki numaralar, yumurtanın nasıl üretildiğini ifade edecek. Üzerinde kod bulunmayan yumurtalar satılmayacak. Yumurtaların üzerinde ilk hanede yazacak olan 4 kodun anlamı ise şöyle; 0: Organik tavuk, 1: Serbest dolaşan tavuk, 2: Kümeste özgür tavuk, 3: Kafes tavuğu.

Sarayönü Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Güngör Çiğdem, yumurtalara verilen dört farklı numara ile vatandaşların artık o yumurtanın nasıl üretildiğini bilebileceğini söyledi.

Tüketicinin aldığı yumurta hakkında daha çok bilgi sahibi olabileceğini ifade eden Çiğdem, daha önce TR, il plaka kodu ve kümes işletme numarasının kodlandığı yumurtalara ek olarak 4 farklı numaranın daha eklendiğini aktardı.

Numara metodu ifade edecek

Çiğdem, yeni kodlama uygulamasına ilişkin olarak şunları kaydetti: "Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Türk Gıda Kodeksi Yumurta Tebliği'nde değişiklik yapıldı. Eski yumurtaların üzerindeki kodlamada TR diye başlayan ardından vilayetin plaka kodu ve ondan sonra kümes işletme numarası vardı. Şimdi ise bunların önüne 4 farklı yumurta üretim metodu kodu geldi. Yeni tebliğe göre, organik yetiştiricilik için 0, serbest dolaşan tavuk yumurtaları için 1, kümeste kafessiz yani özgür tavuk yerine 2 ve kafes yumurta tavuğu için 3 numara kodu basılacak. Yani satın alınan yumurtada üzerindeki kodlara baktığınız zaman organik yetiştiricilik ürünü mü, kafeste ya da özgür gezen tavuk yumurtası mı olduğunu görebileceksiniz. Kayıt altındaki bütün işletmeler yeni sistemi yerine getirmek mecburiyetinde ve tüketiciye bu şekilde sunmaya mecbur durumda."

Etiketler :