Zamla kuyrukta karşılaştılar! Et fiyatına dev zam

Zamla kuyrukta karşılaştılar! Et fiyatına dev zam
Yüksek enflasyon ve ekonomik sıkıntılar nedeniyle kırmızı eti neredeyse unutan vatandaşlar, son dönemde bir nebze daha uygun et alabildiği Et ve Süt Kurumu’nda bugün hayal kırıklığına uğradı. ESK’da kuyruğu giren vatandaşlar, zam şoku yaşadı

Tarım ve Orman Bakanlığına bağlı Et ve Süt Kurumu (ESK), et fiyatlarına tek seferde yüzde 25 oranında zam yaptı.

Türkiye’nin dört bir yanında dar gelirle milyonlarca vatandaş piyasaya göre daha uygun olan Et ve Süt Kurumunun kapısına erken saatlerde kuyruğa giriyordu. Bugün de et alabilmek için sıraya giren vatandaşlar, kırmızı ete gelen yüzde 25’lik zam haberiyle sarsıldı.

Tarımdan Haber’in Et ve Süt Kurumu’ndan edindiği bilgiye göre daha önce kilosu 229 lira olan kıyma 279 lira oldu. Dana kuşbaşının fiyatı ise 259 liradan 319 liraya çıktı. Sığır biftek 325 liradan 405 liraya, pirzola 380 liradan 450 liraya, bonfile 540 liradan 600 liraya yükseldi.

ZAM TAVUK FİYATLARINI DA ETKİLEDİ
Et ve Süt Kurumu’nda satışa sunulan kırmızı et zammı, etten zaten uzak olan vatandaşların yöneldiği tavuk etini de etkiledi. ESK’da satılan tavuk kanadın fiyatı 110 liradan 138 liraya but fiyatı 67 liradan 74 liraya yükseldi. Tavuk göğüs 68 liradan 85 liraya çıkarken, 90 lira olan tavuk pirzola da zammın ardından 113 lira oldu.

SÜREKLİ ZAM ŞAMPİYONU OLUYOR
Devletin resmi kurumu olan TÜİK tarafından açıklanan verilere göre kırmız et, geçtiğimiz mart ayında da zam şampiyonu olmuştu.

Yüzde 18,59: Kuzu eti
Yüzde 14,65 Dana eti
Yüzde 12,19 Kümes hayvanları

AVRUPADA SON SIRALARDAYIZ
Uluslararası veri toplama kurumlarından Eurostat’ın yayınladığı verilere göre, Türkiye sağlıklı beslenme konusunda da Avrupa’nın en alt sıralarında yer alıyor. Türkiye’de evlerin yüzde 41,5’i iki günde bir et, balık veya tavuk ürünleri barındıran yemek masraflarını karşılayamıyor.

Bu oran Romanya ve Bulgaristan gibi ülkelere kıyasla neredeyse iki katı. AB ülkelerinde ise bu oran yüzde 8,3 ortalamalarında.

Kaynak:HABER MERKEZİ