Zamlar vatandaşı ezdi

Zamlar vatandaşı ezdi
Temel tüketim ürünlerine yapılan zamlar, yeni yıl için yapılan 300 liralık asgari ücret zammını da eritiyor. Yüksek faturalar, günden güne tırmanan temel tüketim maddelerinin fiyatları, yüksek ısınma giderlerine ek olarak...

Temel tüketim ürünlerine yapılan zamlar, yeni yıl için yapılan 300 liralık asgari ücret zammını da eritiyor. Yüksek faturalar, günden güne tırmanan temel tüketim maddelerinin fiyatları, yüksek ısınma giderlerine ek olarak pazarda ve marketlerde birbiriyle yarışan fiyatlar vatandaşın belini büküyor.

Vatandaşın alım gücü düştü. 100 liranın alım gücü, 35 liraya kadar indi. Asgari ücret, 2 bin 020 TL’den 2 bin 324 TL’ye yükseltildi. Artış, ilk açıklandığı gün vatandaşı memnun etse de kısa sürede enflasyon karşısında eridi. Ücret, yine açlık sınırının altında kaldı. Hissedilen mutfak enflasyonu yüzde 40 oranında seyretti. Nefes almak bile neredeyse paralı hale geldi.

Marketlere girilmiyor

Mutfak masraflarındaki artış, ailelerin bütçesini fazlası ile zorluyor. Temel tüketim ürünlerindeki artış, vatandaşı alışveriş yaparken daha temkinli davranmak zorunda bırakıyor. Domatesten, meyveye; etten, tereyağına neredeyse her şey tezgâhlarda günümüz itibari ile daha pahalıya satılıyor. Vatandaşın evdeki hesabı, artık çarşıya uymuyor. Bir, iki poşetlik alışveriş yapan halkın cebinden en az 100 lira para çıkıyor. Bir çekirdek ailesinin düzgün bir pazar alışverişi yapabilmesi için 100 lira civarında para harcaması gerekiyor. Pazarda, markette tüm ürünler birbiri ile zam yarışına girdi. Çerez, balık lüks olmaktan da çıktı. Bir çok temel tüketim ürünlerine bir yıl içinde yüzde yüze yakın zam geldi.

Ocak söndüren faturalar

Elektrik, su, doğalgaz faturaları da uçuşa geçti. Ocak ayından itibaren sürekli indirim haberleri yapılmasına rağmen faturaların şişmesi, vatandaşın belini bükmeye yetti. Su faturası da elektrik faturalarına denk gelmeye başladı. KOSKİ’nin su faturalarına gizli gizli yaptığı zam da vatandaşın cebindeki parayı eritiyor. Havaların soğuması ile birlikte derecesi artırılan kombiler ve kalorifer kazanları da kış aylarında vatandaşın maddi yükünü artıyor.

Vatandaş tedirgin

Asgari ücret artışı ile birlikte ürünlere de zamlar yapıldı. Vatandaş; ağır kira, yüksek fatura ve pahalı ürünler altında eziliyor. Ayrıca vatandaş alımının büyük çoğunluğunu da kredi kartı ile yapıyor. Cebinde sıcak parası bulunmayan vatandaş, omzundaki yükün azaltılmasını istiyor. Ekonomik sıkıntılar sebebiyle faiz bataklığına sürüklenen ve yuvaları dağılan vatandaşlar bir de; icralık oluyor. Kimileri de tefecilerin eline düşüyor.